Președintele Comisiei parlamentare de anchetă privind elucidarea circumstanțelor devalizării sistemului bancar, Alexandru Slusari, aduce acuzații dure în adresa fostului prim-ministru, Iurie Leancă, care în anul 2014 a decis acordarea garanțiilor de stat pentru acoperirea fraudei bancare.

Potrivit lui Slusari, analiza Comisiei a demonstrat foarte clar că Leancă a cedat gratis 23% din acțiunile unei bănci de importanță sistemică și a permis unui grup de acționari suspecți să ia sub control această bancă.

„De ce a făcut acest lucru? Că așa l-a sfătuit prietenul lui de atunci Vlad Filat și așa a înțeles el raportul Comisiei Reidman, care nici nu a fost aprobat de către Parlament și care juridic nu conținea asemenea recomandare. Totodată, posesor de mai multe limbi Iurie Leancă nu a găsit timp să vorbească în română sau engleză cu colegul lui, ministru finanțelor, cu reprezentanții FMI și Băncii Mondiale, cu conducerea CNA și SIS, care toți împreună nu erau de acord cu ideea emisiunii suplimentare”, spune Slusari.

Deputatul susține că, întrebat în cadrul audierilor din Comisie de ce imediat după acordarea garanțiilor de stat în cele 3 bănci nu a fost introdusă administrarea specială de la BNM, Iurii Leancă a răspuns că „nimeni nu i-a spus că așa e mai bine” și a ales să îi creadă Dorin Drăguțan și Adrian Candu.

„Credulitatea lui Iurie Leancă a adus la sustrageri de miliarde de lei în următoarele 2 săptămâni din sistemul bancar, făcute de prietenul lui, Ilan Șor. Mai apoi, aceste garanții de stat, în sumă dublă, au fost puse pe seama cetățenilor Republicii Moldova”, mai spune Slusari.

Amintim că, Slusari a anunțat marți că, membrii Comisiei au constatat că după ce Guvernul Republicii Moldova a decis acordarea garanțiilor de stat pentru creditele de urgență acordate de Banca Naţională a Moldovei în valoare de 9,5 miliarde de lei, cele trei bănci – Banca de Economii, Unibank și Banca Socială, au activat fără a dispune de o administrare specială de stat și au sustras sume colosale de bani din sistemul bancar al Republicii Moldova.

În context, acesta a transmis Procuraturii Generale o notificare în care cere pornirea urmăririi penale împotriva lui Iurii Leancă, Dorin Drăguțan, Adrian Candu și Anatol Arapu.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here