Deputatul Blocului ACUM îl acuză pe fostul ministru al Finanțelor, Ion Chicu, că a lăsat la Minister o situație complicată. Opinia lui Alaiba vine după ce consilierul prezidențial Ion Chicu a criticat deciziile Guvernului de a majora mai multe taxe, inclusiv cele pentru sectorul HORECA.

Ion Chicu a scris pe pagina sa de facebook că sectorul HORECA a crescut vertiginos în ultimul an și asta s-ar datora modificărilor fiscale făcute de fosta guvernare.

„Mai avem vreun sector care a crescut cu așa ritmuri în 2019 față de 2018? Cu excepția IT, care are un regim fiscal (cu totul) special – nu cred. Este efectul ajustării legislației noastre fiscale la practica de succes a Uniunii Europene (în materie de aplicare TVA pentru sectorul HORECA)”, a scris Chicu și a atașat și o diagramă care arată majorările de venituri din acest sector.

Reacția deputatului Dumitru Alaiba a apărut la scurt timp după publicarea opiniei lui Chicu. Alaiba susține că „acest guvern plătește pentru greșelile, incompetența și lipsa de viziune a guvernării precedente, care a subordonat instituțiile statului intereselor private.”

„Fostul ministru al Finanțelor, Ion Chicu, a lăsat la Minister o situație cam complicată. Ministerul era la curent despre situația dată și pregătea câteva scenarii. Principalele două – reducerea cheltuielilor cu 3,5 miliarde lei (care ar afecta consumul, veniturile oamenilor și creșterea economică) sau creșterea TVA cu 2% pentru toate produsele – de la 20% la 22%”, spune Alaiba.

Potrivit lui Dumitru Alaiba, „consilierul prezidențial Ion Chicu se lansează în declarații regretabile, cum că nu va fi ”apocalipsă financiară”. Depinde ce avem în vedere prin ”apocalipsa financiară”. Cert este că oamenii noștri sunt prea răbdători și prea obișnuiți să îndure mult prea multe. Ar fi îndurat și continuarea izolării internaționale în care ne-a aruncat guvernul Filip. Ar fi îndurat și continuarea blocării finanțării externe pentru alți câțiva ani. Alte câteva zeci de mii poate ar fi plecat din țară, fugind de sărăcie.”

„Declarațiile domnului Chicu sunt declarații politice, pentru că cifrele au rămas la Ministerul Finanțelor”, a subliniat  Alaiba.

Astfel, deputatul îl îndeamnă pe Ion Chicu, în cazul în care nu este de acord cu deciziile luate de Guvern și votate de Parlament, „să-i recomande domnului președinte să nu promulge legile și să-și asume consecințele”.

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here