(DOC) Ce spune Agenția Națională Arheologică despre rămășițele umane găsite în zona fostului cinematograf Gaudeamus

Autor: , in Social / 19 august, 2019, 18:08 Etichete: , ,

Agenția Națională Arheologică s-a autosesizat în privința rămășițelor umane descoperite în zona fostului cinematograf Gaudeamus, după ce Cotidianul.md a publicat o știre despre faptul că acestea au fost depistate acolo.

Osemintele au fost depistate în timpul unor lucrări a S.A. „Termoelectrica”, în zona fostului cinematograf. Acestea au fost ridicate și îndreptate spre examinare la Centrul de Medicină Legală, întru efectuarea expertizei medico-legale, lucru care, de fapt, nu este legal.

Potrivit directorului Agenției Naționale Arheologice (ANA), Vlad Vornic, în primul rând, în asemenea cazuri, trebuiau să intervină arheologii, pentru că nu este treaba Poliției, aceștia știind din start că anterior acolo a fost amplasat un cimitir, iar medicii legiști de la fața locului au spus că osemintele se aflau de foarte mult timp acolo îngropate.

„Noi pentru acel sector dădusem un aviz care presupunea supravegherea arheologică, pentru că știam că este zonă cu potențial. E parte a unui fost cimitir din epoca modernă. Am constatat astăzi dimineață că e alăturat acelui teren, iar ceea ce am văzut este, cum presupuneam, parte a cimitirelor din epoca modernă. Sunt două sarcofage acolo de cărămidă, în mare parte – distruse. Scheletele au fost recuperate nu așa cum prevede legislația în cazul acesta, nu de arheologi, ci de Poliție”, a declarat pentru Cotidianul.md, Vlad Vornic.

Directorul Agenției Naționale Arheologice spune că a mai întâlnit asemenea cazuri, la Ialoveni, Căușeni, Bălți și, respectiv, cei care le depistau, anunțau Agenția, iar „ulterior și Poliția s-a deprins să procedeze la fel în asemenea cazuri.”

„Lucrul de fapt e al arheologilor. Nu e vorba de un omor recent, să se deschidă dosare penale, așa cum ar proceda Poliția în asemenea caz”, spune Vornic.

Vlad Vornic spune că Agenția Națională Arheologică în primul rând a constatat că e vorba de morminte, iar în acea zonă au fost oprite puțin lucrările S.A. „Termoelectrica”, pentru că e nevoie să intervină arheologii.

„Am făcut o prescripție, așa cum prevede legislația, către S.A. „Termoelectrica”, cea care realizează aceste lucrări. Apoi am înaintat un demers către Poliție în care am explicat ce este acolo, pentru ca să recuperăm acele vestigii și oseminte, căci nu e treaba legiștilor, ci a antropologilor și a arheologilor. În următoarele zile urmează să facem cercetări”, susține Vlad Vornic.

Potrivit directorului ANA era indicat ca arheologii să vină în primul rând acolo să înregistreze datele inițiale pe loc.

„Posibil să fie acolo niște resturi de vestimentație, nasturi sau alte piese care ne-ar fi niște indicii de datare mai exactă și pentru identificarea exactă a celor înmormântați acolo, ceea ce e un lucru mai dificil. Acele construcții subterane, funerare, trebuie să fie înregistrate. Posibil între cărămizi să fie inscripții care ne-ar ajuta pentru a identifica perioada”, spune Vlad Vornic.

Totuși, acesta susține că „nu se poate spune încă dacă rămășițele găsite ar fi ale lui Alexandru Bernardazzi sau Carol Schmidt.”

„Lucrurile sunt mult mai complexe. Erau foarte multe morminte acolo ca să se dea exact peste mormântul lui Bernardazzi. Dar tot în acea zonă a fost și el înmormântat. Adică nu este exclusă nici această variantă”, susține directorul ANA.

Vlad Vornic spune că „e posibil să apară și alte complexe, mai ales pe terenul fostului cinematograf, pentru care a fost eliberat un aviz condiționat, în care se solicită expres efectuarea supravegherii arheologice corespunzătoare”.

Amintim că ieri, Cotidianul.md a scris despre faptul că mai multe rămășițe umane au fost găsite în zona fostului cinematograf Gaudeamus, în timpul unor lucrări.

Citește și: (FOTO) Rămășițe umane, găsite sub fostul cinematograf Gaudeamus. Se presupune că ar fi ale lui Alexandru Bernardazzi

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X