imagine simbol

Persoanele fizice care intenționează să candideze pentru ocuparea funcțiilor publice eligibile nu vor mai fi nevoite să solicite certificat de integritate pentru a se înregistra în cadrul unui scrutin electoral. Conform Autorității Naționale de Integritate, documentul va fi înlocuit cu declarația pe propria răspundere, privind inexistența restricțiilor legale de a candida sau ocupa funcții publice.

Totodatăva, persoanele vor avea nevoie și de declarația privind inexistența actelor de constatare rămase definitive referitoare la regimul declarării averilor și intereselor personale, la stările de incompatibilitate și la confiscarea averii nejustificate.

Modificările respective au intrat în vigoare la 17 august curent.

Prin aceasta, au fost operate o serie de modificări în Codul electoral, una dintre ele fiind înlocuirea certificatului de integritate, eliberat de Autoritatea Națională de Integritate (ANI), cu declarația pe propria răspundere.

În acest context, ANI a sistat procedura de eliberare a certificatelor de integritate către persoanele fizice care intenționează să candideze la alegeri. Documentul va fi eliberat însă în continuare, la solicitarea angajatorului, în cazul persoanelor care voc ocupa un loc de muncă prin concurs la o instituție publică.

Potrivit estimărilor Autorității Naționale de Integritate, la alegerile locale din 20 octombrie urmau să fie eliberate în jur de 60 de mii de certificate de integritate.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here