Nathaniel Philip Victor James Rothschild, un cetățean britanic, ar fi noul proprietar al companiei Avia-Invest, care deține în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău.

Anunțul a fost făcut chiar pe pagina de Facebook a Aeroportului, acolo unde i s-au adus elogii noului proprietar, despre care s-a scris că ar fi de viță nobilă și că deține chiar și titlul de baron.

Presa străină îl prezintă însă pe Nathaniel Rothschild în lumini mult mai negative, acesta aflându-se în mijlocul mai multor controverse.

Presa britanică l-a acuzat, cu câțiva ani în urmă, de legături strânse cu oligarhul rus Oleg Deripaska, unul dintre cei mai apropiați oameni de afaceri de președintele rus Vladimir Putin. Cotidianul Daily Mail scria, în 2012, că Rotschild ar fi încercat să-l influențeze pe fostul comisar european pentru comerț Peter Mandelson să lobeze anumite interese de afaceri ale lui Deripaska în Europa.

Totul ar fi avut loc într-o saună, acolo unde se distrau cei trei. Rotschild a acționat în judecată ziarul, pentru defăimare, dar a pierdut într-un final procesul.

De altfel, Rotschild a fost surprins în nenumărate poze alături de Deripaska.

De la stânga la dreapta: Peter Munck, Peter Mandelson, Oleg Deripaska și Nathaniel Rotschild

Rotschild ar avea chiar legături prietenești cu Deripaska, cei doi călătorind des împreună pe iahturi de lux sau în avioane private și afișându-se la mai multe dineuri, inclusiv la forumul economic de la Davos.

O altă poză în care Rotschild și Deripaska sunt surprinși împreună

Presa britanică ridică semne de întrebare și în legătură cu averea lui Rotschild. Deși avea la un moment dat o avere estimată la un miliard de lire sterline, ulterior acesta ar fi avut probleme financiare, mai ales după ce un fond de investiții de-al său a pierdut cea mai mare parte din bani.

Cine este Oleg Deripaska

Oleg Deripaska este în prezent unul dintre cei mai controversați oligarhi ruși, el aflându-se în relații foarte apropiate cu președintele Vladimir Putin. Deripaska se află în lista oligarhilor ruși cu sancțiuni în SUA. El a avut legături şi cu Paul Manafort, fostul director de campanie electorală al lui Donald Trump. Manafort a recunoscut în septembrie 2018 că a influenţat martori şi a complotat împotriva SUA, dar preşedintele american şi Rusia neagă că ar fi avut vreo înţelegere secretă.

Deripaska controlează compania Rusal, care este cel mai mare producător de aluminiu din lume. Oligarhul a devenit cunoscut în special datorită unui episod petrecut în 2009, când Rusal se afla în pragul falimentului, urmând să disponibilizeze mii de angajați. Atunci la companie a venit chiar Vladimir Putin, care i-a obligat pe toți, în fața sa, să semneze un document prin care se angajau ca activitățile companiei să continue și nimeni să nu fie concediat.

Ulterior Deripaska și Putin au fost acuzați că scena a fost una pusă la cale pentru a-i crea imagine lui Putin.

Aeroportul, vândut în plină activitate a comisiei de anchetă

Compania Avia-Invest, care a obținut concesiunea Aeroportului Internațional Chișinău, a fost vândută companiei NR Investments Ltd.

NR Investments Ltd a achiziționat 95% din compania Avia-Invest, a cărei președinte al consiliului de directori este Ilan Shor. Tranzacția a fost făcută luni, 19 august.

Se întâmplă la doar o săptămână după ce Președintele Comisiei de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizării și concesionării proprietății publice, Igor Munteanu, a depus o sesizare în adresa Procuraturii Generale (PG) și Centrului Național Anticorupție (CNA) cu privire la concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău.

„Noi am sesizat astăzi CNA și Procuratura, deoarece este nevoie de o anchetă paralelă cu activitățile Comisiei. Multe semne de întrebare a trezit felul în care Aeroportul Internațional Chișinău a fost scos spre concesionare, atâta timp cât acest obiectiv se găsea pe lista obiectivelor nepasabile privatizării. Vrem să fie verificate acțiunile persoanelor care au participat la adoptarea deciziei privind administrarea și deetatizarea proprietății publice și dacă acțiunile acestora au fost concertate sau remunerate într-un anumit fel”, a anunțat Munteanu acum o săptămână.

În spațiul public a fost înaintată ideea de către mai mulți oficiali, inclusiv președintele Igor Dodon, că aeroportul ar urma să reintre în posesia statului.

Potrivit presei ruse, Ilan Shor încerca să vândă concesiunea asupra aeroportului din Chișinău încă din luna iunie, negociind în acest sens cu mai multe companii rusești.

NR Investments Ltd este o companie înregistrată în Scoția, în 2014, având drept principală activitatea „dezvoltarea imobiliară”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here