imagine simbol

Peste 60 la sută din stațiile de așteptare, din Capitală, necesită să fie reparate, chiar dacă, în anul 2007, Primăria a semnat un contract cu o companie privată pentru construcția și amenajarea a 300 de stații de așteptare a transportului. În acest sens, Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) vine cu măsuri de intervenție.

Potrivit contractului, Primăria Chișinău urma să ofere companiei private dreptul exclusiv de a plasa publicitate pentru o perioadă de zece ani. Astfel, beneficiul Primăriei era venitul din autorizarea panourilor publicitare și preluarea stațiilor de așteptare, la încheierea contractului, într-o stare mai bună decât cea inițială.

Totuși, în prezent, peste 60 la sută dintre stațiile de așteptare necesită să fie reabilitate, iar în cadrul unei cercetări, privind evaluarea transportului public, efectuate anul trecut de către IPRE, stațiile de așteptare au obținut cel mai mic scor din toate componentele evaluate.

În contextul analizei efectuate, sursa citată propune măsuri de intervenție, cum ar fi asumarea controlului de gestiune a stațiilor de așteptare de către autoritatea locală. Conform IPRE, contractul actual de parteneriat public privat nu răspunde adecvat nevoilor utilizatorilor de transport public, iar procesul de implementare a contractului este defectuos.

O altă măsură propusă este identificarea clară a entității, care își va asuma gestiunea și controlul pentru realizarea tuturor obiectivelor și dezvoltarea programului pentru finanțarea stațiilor de așteptare. Aici experții recomandă dezvoltarea unui program pentru trei ani care să prevadă sume anuale care vor fi dedicate acestui domeniu.

IPRE preconizează ca în urma realizării acestor măsuri, stațiile confortabile vor contribui la creșterea numărului de călători și la atractivitatea generală a transportului public.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here