Guvernul va avea Consiliu coordonator și Birou consultativ pe politici anticorupţie și reformarea justiției
Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi crearea Consiliului de coordonare a politicilor anticorupție și reformei justiției pe lângă prim-ministru, precum și a Biroului consultativ.
Potrivit proiectului prezentat de premierul Maia Sandu, Consiliul și Biroul sunt create cu scopul coordonării politicilor, reformelor și activităților în domeniul prevenirii și combaterii corupției, actelor conexe corupției și spălării banilor și în domeniul justiției.
Consiliul este format din conducătorii autorităților statului responsabile de domeniile justiție, anticorupție și combaterea spălării banilor și condus de către prim-ministru. Componența Consiliului este aprobată prin decizia prim-ministrului, iar ministrul justiției este membru din oficiu al Consiliului.
Conform proiectului, Consiliul va examina problemele stringente din domeniul anticorupție și spălării banilor semnalate de către prim-ministru, prezentând informații și recomandări pentru măsuri eficiente de prevenire și combatere a corupției și reforma justiției în
partea ce ține de contracararea fenomenului corupției, va contribuie la elaborarea viziunii Guvernului asupra unor procese de
reformă în domeniile vizate, precum și va prezenta propuneri privind eficientizarea politicilor de combatere și prevenire a fenomenului corupției și spălării banilor și prezintă recomandări pe marginea programelor și strategiilor de prevenire și combatere a corupției și spălării banilor, elaborate de ministere și de alte autorități ale administrației publice.
În același timp, Biroul este format din experți internaționali și naționali în domeniile anticorupție și reformare a justiției și va fi sistat în activitatea sa de personal permanent.
Autoritățile motivează necesitatea creerii acestor organe prin faptul că Guvernul s-a angajat să lupte ferm împotriva corupției.
Comentarii