Foto: Tribuna.md

Deputatul fracțiunii PAS Blocul ACUM Lilian Carp cere retragerea din cadrul Curții Constituționale a judecătorilor desemnați pe criterii politici sau cel puțin demisia președintelui Vladimir Țurcan.

În opinia sa, felul în care au fost desemnați judecătorii Curții Constiționale aduce prejudicii grave de imagini instituției, dar și actualei guvernări și procesului de schimbare la față a politicului din Republica Moldova.

Carp a calificat acțiunile de la CC, după intrarea în funcție a noilor judecători, drept „demne de Caragiale”, cerându-le celor care au votat pentru Vladimir Țurcan „să-și asume votul” și să-l „argumenteze”.

„Atunci când nu-ți poți asuma votul pentru o anumită persoană, apar suspiciuni despre credibilitatea deciziilor care vor fi luate la CC. Noi am promis că vom numi oameni integri, care-și vor asuma acțiunile, dar asta nu se întâmplă”, a declarat Carp în cadrul unei conferințe de presă.

„Acest proces de alegere a președintelui CC a fost prejudiciat. Societatea își pierde și acea puțină încredere pe care a avut-o. În aceste condiții văd două căi: își depune demisia domnul Țurcanu, să se reia acest proces. Doi, care este mai logic, cei cu afiliere politică să se retragă din Curtea Constituțională”, a mai spus deputatul.

În final, Carp a amenințat că dacă lucrurile nu se vor schimba, atunci el „nu-și vede rostul de a mai face fie politică, fie parte dintr-o echipă sau alta”.

Amintim că alegerea lui Vladimir Țurcan în funcția de judecător al Curții Constituționale a stârnit nemulțumire în spațiul public și a fost criticată de liderii PAS și Platformei DA. Judecătoarea Liuba Șova a acuzat inițial că procesul a fost influențat din exterior și că un angajat al Parlamentului i-ar fi cerut să-l voteze pe Țurcan.

Ulterior, Domnica Manole a cerut anularea hotărârii de alegere a lui Țurcan, în baza dezvăluirilor Liubei Șova. Șova s-a răzgândit însă, declarând că procesul în cauză nu a fost afectat de influențe din exterior, iar judecătorii Curții au respins demersul Domnicăi Manole.

Urmăriți briefingul de presă susținut de deputatul Carp Lilian!

Publicată de Parlamentul Republicii Moldova pe Miercuri, 21 august 2019

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here