Ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă va fi chemat la Chișinău pentru a da explicații despre cum a fost organizată vizita ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, la Chișinău. O solicitare în acest sens a fost făcută de prim-ministra Maia Sandu, conform căreia această vizită poartă caracter privat, deoarece nu au fost respectate toate normele legale pentru ca ea să fie declarată oficială.

Sandu l-a atenționat, în cadrul ședinței de astăzi a Guvernului, pe ministrul Apărării, Pavel Voicu, că în cadrul întâlnirii pe care o va avea cu omologul său rus, la 24 august curent, nu are voie să semneze acorduri sau înțelegeri oficiale, deoarece această vizită nu poartă caracter oficial.

„Întrucât nu ați întreprins toate demersurile legale, această vizită nu este una oficială. Drept urmare, Guvernul nu este implicat în această vizită și nu pot fi semnate acorduri sau înțelegeri oficiale. Ca orice cetățean străin, domnul Şoigu poate să viziteze Republica Moldova în calitate de persoană privată, dar întâlnirea d-vostră nu poate să poarte caracter oficial”, a atenționat Sandu.

Prim-ministra a declarat că semne de întrebare ridică și componența delegației, întrucât „atunci când o persoană vine într-o vizită privată, aceasta nu poate fi însoțită de o întreagă delegație”.

În context, șefa Executivului a cerut ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, să-l cheme la Chișinău, pentru consultări, pe ambasadorul Republicii Moldova în Rusia, Andrei Neguța, pentru a explica situația. „Vom reveni pentru a stabili responsabilitățile în raport cu acest incident”, a adăugat prim-ministra.

Ministrul Apărării, Pavel Voicu, a anunțat că omologul său rus, Serghei Șoigu, va întreprinde o vizită la Chișinău pentru a participa la evenimentele pe care le va organiza președintele Igor Dodon cu ocazia „a 75 de ani de la eliberarea Moldovei de cotropitorii fasciști”.

Voicu susține că Șoigu a fost invitat de Președinție la Chișinău și nu de ministerul Apărării, astfel nu cunoaște detalii. Totuși, acesta spune că va avea o întrevedere cu omologul său rus, deoarece, consideră că „este corect ca toți miniștrii să se întâlnească cu omologii săi”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here