ANSA: În Republica Moldova, situația epizootică la pesta porcină africană devine tot mai alarmantă
Dacă de la începutul anului 2019, până pe data de 28 mai au fost înregistrate doar două focare de pestă porcină africană (PPA), apoi de pe data de 7 iulie până în prezent, au fost înregistrate deja 18 focare, fiind nimiciți, în total, 331 de porci. Constatările au fost făcute în cadrul unei consultări la nivel național privind evoluția pestei porcine africane pe teritoriul republicii, la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).
Pe 20 august curent, a fost înregistrat și un caz pozitiv la mistreți, probele provenind de la un cadavru de mistreț depistat în lunca Prutului în apropierea satului Gotești, raionul Cantemir.
„Constatăm cu regret că, în Republica Moldova situația epizootică la PPA devine tot mai alarmantă, în pofida acțiunilor concrete aplicate. Și mai complicată este starea de lucruri în țările vecine, unde, în ultimule săptămâni, s-a înregistrat practic o explozie a focarelor de PPA, fiind notificate oficial 37 de focare în Ucraina, 950 de focare active la porci domestici și 1.845 de cazuri la mistreți, în România”, a declarat directorul general adjunct al ANSA, Ela Malai.
Totodată, principala sursă de răspândire a pestei porcine, în marea majoritate a țărilor, inclusiv în Uniunea Europeană, s-a dovedit a fi produsele alimentare contaminate aduse prin bagajele călătorilor, mistreți și furajele contaminate.
Pentru despăgubirile acordate proprietarilor de animale sacrificate sau în urma lichidării focarelor de boli transmisibile ale animalelor, conform bugetului de stat pentru anul 2019, au fost rezervate 500 mii de lei. Până la moment, au fost utilizate resurse financiare în valoare de 16.128 lei, acordate proprietarilor de animale afectate de pestei porcine africane și 26.910 lei pentru animale afectate de rabie.
Reamintim că, în acest sens și poliția de frontieră intensifică controlul la hotar, privind combaterea şi prevenirea răspândirii pestei porcine africane.
Comentarii