(DOC) Donații de milioane și zero lei cheltuiți la parlamentare; Finanțatorii de „familie” ai Partidului Șor

Autor: , in Politic / Populare / 22 august, 2019, 17:23

Donații de aproape 8 milioane de lei și zero cheltuieli pentru campania electorală a alegerilor parlamentare din 24 februarie curent. Acesta este tabloul financiar al Partidului Șor în primele 6 luni ale anului curent.

Conform raportului financiar, la începutul anului 2019, în contul partidului se găseau aproape 26 mii de lei. Ulterior, în cont s-au adăugat peste 8,1 milioane de lei, bani care au fost cheltuiți aproape în totalitate, însă nu pe campania electorală pentru parlamentarele din februarie.

Unul din donatorii Partidului Șor este compania Aeroport Catering SRL, care în anul 2016 a fost cumpărată de „Ground Avia Partner” cu doar cinci milioane de lei. Presa a scris anterior că firma cumpărătoare ar fi fost apropiată liderului Partidului Șor, Ilan Şor. În primele 6 luni ale anului curent, Aeroport Catering SRL a donat Partidului Șor peste 1,8 milioane de lei. De menționat că, în luna martie curent, Consiliul Concurenței a permis preluarea de către casa de Comerț „Gemeni” S.A., care deţine magazinul cu acelaşi nume din centrul Capitalei, a 100% din acțiunile companiei Aeroport Catering SRL.

Citește și: (DOC) Compania care deține centrul comercial „Gemeni” preia controlul unic asupra „Aeroport Catering”

Un alt donator notoriu al Partidului Șor este Aerofood SRL, companie care gestionează cafeneaua Plai care activează pe teritoriul aeroportului Chișinău și este deținută de Bublii Liubovi. Compania s-a numărat printre finanțatorii partidului Șor și în campania pentru alegerile locale noi din 2018. În total, în primele 6 luni ale anului curent compania Aerofood SRL a trecut în conturile partidului în jur de 4,2 milioane de lei.

Totodată, DFM SRL, în care mama vitregă a lui Ilan Șor, Ilona Șor a fost indicată drept fondator și conducător al companiei până în aprilie 2019, când firma a fost vândută lui Alexandru Vîlcu (30%), Viktor Iakovlev din Ucraina (30%) şi Andriy Minayev din Germania (40%), iar ultimul figurează drept administrator al companiei, a donat partidului aproape 2 milioane de lei.

Citește și: Familia Șor a vândut afacerea duty-free; Iată cine sunt noii proprietari

Cel de-al patrulea mare donator al formațiunii este o altă companie afiliată celor din partid. Mai exact, este vorba de Aeroport Handling SRL, al cărui director este Petru Jardan, deputat al Partidului Șor după alegerile parlamentare din februarie, care a făcut donații în valoare de aproape 1,5 milioane de lei.

Reprezentanții Partidului Șor indică că au început anul 2019 cu aproape 26 de mii de lei în cont, iar, ulterior, în cont s-au adăugat peste 8,1 milioane de lei, dintre care 7,5 milioane de lei reprezintă donații din partea persoanelor juridice și 0 lei din partea persoanelor fizice sau membri de partid. Până la finele lunii iulie curent, partidul a cheltuit aproape toți banii, în cont rămânând puțin peste 695 mii de lei.

Cei mai mulți bani au fost cheltuiți pentru întreținerea și locațiunea sediilor – 3,7 milioane de lei, în timp ce pentru presă și materiale promoționale au fost cheltuite peste 1,6 milioane de lei. În raport au mai fost trecute și 135 de mii de lei pentru efectuarea unui audit extern și 845 mii de lei pentru telecomunicații.

Partidul Șor indică 0 lei cheltuiți pentru campania electorală a alegerilor parlamentare din 24 februarie curent, chiar dată partidul a avut candidați atât pe circumscripția națională, cât și uninominală, iar în rezultatul votului 7 candidați s-au ales cu mandate de deputat.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X