SUA cer Rusiei încetarea construirii zidului pe teritoriul Georgiei

Autor: , in Externe / 22 august, 2019, 17:19

Departamentul de Stat al Statelor Unite cere Rusiei încetarea construirii zidului la granița Osetiei de Sud și a Georgiei.

Washingtonul este îngrijorat de faptul că autoritățile autoproclamate ale Osetiei de Sud construiesc un zid cu sprijinul armatei ruse pe teritoirul Georgiei. Declarația a fost făcută miercuri de șeful serviciului de presă al Departamentului de Stat al SUA, Morgan Ortegus, scrie Pagina de Rusia.

„Statele Unite sunt alarmate de relatările că autoritățile de facto care beneficiază de sprijin rusesc au reluat construirea unui zid pe teritoriul Georgiei”, a spus Ortegus.

Ortegus a declarat ca SUA considera Osetia de Sud, independența căreia Moscova a recunoscut-o în 2009, o „regiune a Georgiei ocupată de Rusia”.

Potrivit reprezentantului Departamentului de Stat, construcția acestui zid provoacă pagube rezidenților din zonă, „îi separă de terenurile agricole, de rude, mijloace de trai și infrastructura critică”.

Ortegus a mai afirmat că Rusia „ocupă ilegal 20% din teritoriul Georgiei” și a cerut Moscovei să-și retragă unitățile militare din Abhazia și Osetia de Sud.

Pe 17 august, agenția de știri Open Caucasus Media a raportat apariția de noi ziduri la granița Osetiei de Sud și a Georgiei. Constructiile au apărut în satul Gugutiantkari, separând proprietâtile imobiliare a două familii georgiene, blocând accesul la cele două case ale lor. Lucrările la construcția zidului au fost efectuate de polițiștii de frontieră ruși începând cu 7 august, menționează publicația.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X