(FOTO) Cu flori și mult zâmbet: Ce făcea Igor Dodon, în timp ce Guvernul comemora victimele tuturor regimurilor totalitare

Autor: , in Politic / 23 august, 2019, 11:36

În timp ce reprezentanții Guvernului țineau un minut de reculegere în memoria tuturor regimurilor totalitare și autoritare, șeful statului, Igor Dodon, participa, la Comrat, la ceremonia de depunere de flori cu ocazia „aniversării a 75-a de la eliberarea orașului de sub ocupația fascistă”.

Prim-ministra Maia Sandu și miniștrii din Cabinetul pe care îl conduce au participat, în această dimineață, la evenimentul de comemorare a victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare, în timp ce președintele Dodon depunea flori la Comrat cu ocazia „aniversării a 75-a de la eliberarea orașului de sub ocupația fascistă”.

În discursul său, prim-ministra a punctat că „acum 80 de ani, doi dictatori au deschis calea spre o tragedie colectivă, cu toate consecințele ulterioare – gulaguri, lagăre de concentrare, crime, tortură, holocaust, deportări, foame colectivă și pierderi de vieți omenești. Fiecare familie din Moldova a avut de suferit în urma regimurilor totalitare. Fiecare cetățean de pe aceste pământuri a fost afectat personal sau are rude care au fost ucise, deportate, persecutate, condamnate la muncă silnică, lăsate fără case sau stigmatizate ani la rând”.

„Să ne prefacem că aceste atrocități nu au existat înseamnă nu doar să negăm istoria și adevărul tragic al acelor vremuri, ignorând durerea și drama a milioane de oameni, dar și să riscăm ca acele lucruri să recidiveze, deoarece se știe că cei care nu învață lecțiile istoriei riscă să le repete. În țara noastră, dar și în alte țări din regiune, istoria a fost adesea falsificată și manipulată pentru a servi unor interese politice sau ideologice. Interesele politice nu trebuie să stea la baza analizei adevărului istoric, iar adevărul istoric este că toate regimurile totalitare trebuie tratate la fel, drept regimuri antiumane și criminale”, a spus Sandu.

Șefa Executivului a precizat că Guvernul pe care îl reprezintă se disociază de „practicile nocive de divizare a societății și adâncire a divergențelor din societate”.

„Noi suntem datori să contribuim la unificarea societății, să clădim încrederea cetățenilor unii în alții și să recunoaștem suferințele tuturor victimelor provocate de toate regimurile antiumane și criminale. Vrem ca această zi să constituie un început pentru unificarea societății în jurul compasiunii și înțelegerii. Să nu mai împărțim oamenii în funcție de ce limbă vorbesc, de modul în care arată, de ce credință și ideologie au. Să recunoaștem tragedia fiecărui om care a avut de suferit”, a punctat prim-ministra Maia Sandu.

Totuși, președintele Igor Dodon nu a participat la acest eveniment, acesta aflându-se la Comrat, unde împreună cu bașcanul Autonomiei Găgăuze, Irina Vlah, și deputați socialiști, a participat la ceremonia solemnă de depunere a florilor la Complexul memorial cu ocazia „aniversării a 75-a de la eliberarea orașului de sub ocupația fascistă, marcată în ziua de 23 august”.

Opus mesajului transmis de Maia Sandu, șeful statului spune că, la Comrat, i-a felicitat pe locuitorii orașului și ai întregii autonomii „cu ocazia acestei date importante” și a subliniat în mod deosebit că „evenimentele din august 1944 sunt percepute de marea majoritate a populației Moldovei anume ca o sărbătoare a eliberării și a victoriei, în pofida diferitelor interpretări politice”.

„Sunt ferm convins că cei care nu respectă trecutul nostru, nu au viitor, iar eroismul inegalabil al strămoșilor noștri în anii Marelui Război pentru Apărarea Patriei trebuie să servească drept model de bărbăție și de perseverență pentru generația tânără. Le-am dorit tuturor locuitorilor Comratului și Autonomiei Găgăuze multă sănătate, cer senin și prosperare”, a anunțat Igor Dodon.

Amintim că, prin decizia Guvernului ziua de 23 august a fost declarată zi de doliu în Republica Moldova, cu arborarea în bernă a drapelului de stat.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X