Secretarul de stat al MAI al României, Raed Arafat, aflat într-o vizită de lucru în Republica Moldova, a comunicat despre câteva proiecte care vor fi implementate în viitorul apropiat în mai multe orașe din țară și apreciat acțiunile întreprinse de autoritățile moldovenești în situațiile de urgență. 

În cadrul vizitei Raed Arafat a anunțat că protocolul de colaborare pe linia aviatică, semnat în 2014, urmează să fie prelungit încă 5 ani.

„Cu siguranță, se va lucra pe dezvoltarea unor capabilități aviatice de salvare chiar în Republica Moldova. Al doilea aspect e corelat cu fondurile europene, deci există deja un program care în final s-a aprobat, în care sunt implicați Ministerul de Interne din Moldova, Ministerul Sănătății din Republica Moldova, IGSU din România și Inspectoratul General de aviație din România”, a spus Arafat.

Potrivit oficialului român, proiectul prevede dotări pe linia SMURD-ului, pe linia Inspectoratului pentru Situații de Urgență, dar are și două componente foarte importante: modernizarea unităților de primiri urgente, una la nivelul Chișinăului și la nivelul Bălți.

Un alt proiect pilot implică atât partea medicală, cât și partea situațiilor de urgență, în zona Cahul.

„În ultima perioadă, sistemul de urgență din Moldova evoluează și are rezultate foarte bune și vreau să subliniez faptul că, numai modul în care a acționat în cazul clădirii care s-a prăbușit este un mod exemplar de reacție rapidă și foarte bine-gândită”, a comunicat oficialul român.

Prin urmare, ministrul de Interne Andrei Năstase s-a referit la acțiunile din perioada următoare, în acest sens.

„Vom veni, în perioada imediat următoare, cu inițiative de constituire a unui serviciu integrat al situațiilor de urgență, asta însemnând că vom veni cu inițiativa trecerii a 112 în gestiunea Ministerului de Interne, așa cum se întâmplă în toată lumea, mai puțin în Republica Moldova”, a conchis Năstase.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here