Popescu pleacă la Moscova la începutul lunii septembrie: Ne dorim normalizarea relațiilor

Autor: , in Politic / Populare / 27 august, 2019, 15:20

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, pleacă la Moscova la începutul lunii septembrie, acolo unde vor fi abordate mai multe subiecte de interes pentru cele două state.

Popescu a declarat, în cadrul unui interviu pentru Digi 24, că pleacă la Moscova în două săptămâni, pentru a purta discuții în vederea „normalizării” relațiilor cu Federația Rusă.

„Ne dorim redeschiderea pieţei ruse pentru produsele moldoveneşti, anul trecut doar 8% din exporturile R. Moldova s-au îndreptat spre piaţa Federaţiei Ruse, o mică paranteză, 68% s-au îndreptat spre piaţa europeană, deci ne-am dori mărirea exporturilor în Federaţia Rusă, discutăm acum şi un nou contract la gaz, discutăm preţul pentru livrările de gaz rusesc în Moldova, pentru că la sfârşitul acestui an expiră contractul actual. Deci, avem câteva subiecte delicate, pe care le discutăm, dar principiile de bază ale abordării noastre în relaţia cu Federaţia Rusă nu se schimbă”, a declarat Popescu.

Șeful diplomației moldovenești a mai spus că principiile abordării şi a politicii externe a Republicii Moldova faţă de Rusia rămân neschimbate.

„Moldova continuă şi va insista în continuare pe necesitatea retragerii trupelor ruseşti de pe teritoriul Republicii Moldova, care staţionează pe teritoriul nostru în pofida legislaţiei internaţionale, a angajamentelor internaţionale ale Federaţiei Ruse şi evident, în pofida legislaţiei Reoublicii Moldova. În tot ce ţine de reglementarea transnistreană, principiile de abordare ale Republicii Moldova nu s-au schimbat. Moldova este categoric împotriva federalizării, categoric împotriva revenirii la principiile care au stat la baza memorandumului Kozak, ori, în acest sens, ne dorim o normalizare a relaţiilor cu Federaţia Rusă fără a revedea principiile de bază care au ghidat politica externă a Republicii Moldova”, a mai spus ministrul.

Anterior și premierul Maia Sandu anunțase că ar putea vizita Federația Rusă în luna septembrie.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X