Foto: europalibera.org

„Poporul vede și nu iartă”. Așa și-a încheiat Vladimir Plahotniuc o postare lungă și patetică, demnă de un sociopat care trăiește mania persecuției, prezentată ca mesaj al său de „Ziua Independenței”. Era adresată expresia celor care dețin astăzi puterea. Și e cam singurul punct unde Plahotniuc chiar avea mare dreptate în tot acel text în care s-a bătut cu „imperialismul rusesc” și s-a plâns de „lupta inegală” pe care a trebuit s-o ducă. 

Acum nu știu dacă mesajul i-a aparținut lui Plahotniuc sau a fost scris de vreun consilier al său. Sau dacă acea expresie de final i-a aparținut micului dictator eșuat. Dacă a fost făcută conștient sau nu. Dar cert e că astfel și-a spus propria durere. Pentru că indiferent de câte a încercat și-a dres, poporul a văzut și nu a iertat. Ca într-un final Plahotniuc să ajungă să se ascundă în exil.

Iar cei care au astăzi „pâinea și cuțitul” ar trebui să ia aminte cu multă atenție de acest avertisment. Pentru că experiența lui Plahotniuc e cea mai recentă. Dar nu e singura și nici pe departe, cel puțin deocamdată, cea mai tristă.

Ciudata poveste din jurul Aeroportului

Săptămâna trecută am mai trăit o nouă mare dezamăgire legată de felul în care acționează și funcționează această guvernare. Este legată de Aeroport și acțiunile inexplicabile ale unor oameni care se află astăzi la guvernare.

Și mă refer, în primul rând, la ministrul Economiei Vadim Brînzan, care a acționat de o manieră halucinantă. Pentru că după ce timp de mai bine de 2 luni, cât se află în funcție, pare să nu fi întreprins absolut nimic pentru a readuce în gestiunea statului acest obiectiv de importanță națională, pierdut în urma unei uriașe scheme de corupție cu elemente de trădare națională, Brînzan a decis să meargă chiar mai departe.

La mai puțin de 24 de ore după ce Avia-Invest anunța, chiar pe pagina oficială a Aeroportului, că ar avea un nou proprietar în persoana lui Nathaniel Rothschild, Brînzan ieșea într-o conferință de presă și spunea că el e gata să se apuce de negociat cu presupusul nou deținător al concesiunii.

Care a fost principalul argument al lui Brînzan? Că acest Rothschild provine dintr-o familie bună și că asocierea sa cu investițiile în Republica Moldova ar aduce imagine pozitivă țării noastre.

Eu mă îndoiesc că Brînzan nu știe să folosească Google, pentru a introduce numele acestui cetățean britanic acolo și a vedea cine e. Pentru că dacă o făcea avea să vadă că toate articolele legate de el sunt într-o lumină negativă și cuprind mai multe scandaluri, în special cele cu implicarea oligarhului rus Oleg Deripaska și a fostului comisar european pentru comerț, Peter Mandelson.

Și chiar dacă nu ar fi abundat presa englezească de informații scandaloase în legătură cu acest om, de când oare un bun furat de la stat și vândut altcuiva, nu mai reprezintă subiectul unei ilegalități?

Și mai ciudat au arătat declarațiile lui Brînzan după ședința Consiliului Suprem de Securitate, unde autoritățile ne-au dat asigurări că Rothschild nici măcar nu este posesor al Avia-Invest, acesta doar manifestându-și interesul pentru a procura activul. Cu cine se pornea ministrul să negocieze? Cu un om care, chiar dacă nu a devenit posesorul unui bun, s-a tras într-o poză pe un Aeroport și a acceptat să fie prezentat drept noul său proprietar? Și cât de serios poate fi un om care se implică în astfel de lucruri?

Și oare să nu fi știut ministrul Brînzan că Avia-Invest era deja sub sechestrul procurorilor? Sau să nu fi văzut măcar declarațiile președintelui comisiei parlamentare de anchetă privind privatizările în legătură cu Aeroportul?

Sunt foarte multe semne de întrebare la care acest ministru ar fi bine să răspundă. Pentru că prin declarațiile sale iresponsabile a pus în pericol statul în acțiunile de recuperare a Aeroportului.

Iar cei care l-au propulsat în funcția în care se află ar trebui și ei să fie mai atenți la acțiunile sale.

O istorie a pașaportului nr.1 din Moldova

Ca să revenim la Plahotniuc, ieri am aflat că acesta deține pașaportul cu nr.1 în Republica Moldova. Mai bine zis AA0000001.

Citește și: (DOC) Cetățeanul moldovean Plahotniuc nu se mai află în SUA; Când a părăsit țara și unde a ajuns

Sigur că la prima vedere nu e o mare problemă în acest lucru. Doar încă un exemplu despre felul în care au funcționat lucrurile în Republica Moldova în ultimii ani. Un astfel de pașaport nu poate ajunge la proprietar decât în urma unui semn de mare considerațiune față de acesta, venit din partea instituției care se ocupă de eliberarea actelor de identitate, adică „Registru”, mai nou „ASP”.

Și mi-am adus aminte cu această ocazie cum nu cu mult timp în urmă, chiar din gura președintelui Igor Dodon, auzeam că „Registrul” le-ar fi eliberat lui Plahotniuc și Shor câte 3-4 pașapoarte. Și cu identități diferite.

Și mi-am mai amintit că totuși nu s-a întâmplat nimic în legătură cu acest caz extrem de grav. Niciun dosar, nicio arestare…

Mai mult chiar, șeful instituției, adică individul care avea grijă să elibereze pașapoarte cu nr.1 pentru Plahotniuc, dar și altele, cu identități diferite, după cum susține Dodon, a demisionat recent din funcție din proprie inițiativă. Și la demisie și-a acordat și o primă de peste 200 de mii de lei. Asta după ce ani de-a rândul s-a bucurat de un salariu de 80 de mii. Ani în care instituția pe care a condus-o a fost implicată în mai multe scandaluri și a pus la cale numeroase scheme prin care să mai jecmănească cetățenii.

Poporul vede și nu iartă

Nimeni nu era mai în măsură să spună asta decât Plahotniuc. El, care a trăit-o chiar pe propria-i piele.

Și cei care se află la putere, să țină totuși cont de asta.

Iar poporul, să țină tare bine ochii deschiși. Și să revină la varianta originală a expresiei. Adică să nu UITE mai înainte de a se pune problema de a ierta. Să nu uite ce promisiuni făcea actuala guvernare nu mai departe de câteva luni în urmă. Și să se uite la acțiuni. Să vadă cum decurge dezoligarhizarea.

Și înainte de a-și pune problema dacă e sau nu cazul să ierte, poate ar fi bine să ceară. Să ceară ce i s-a promis. Nimic mai mult.

Alex Cozer

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here