NR Investments Ltd a anunțat că a finalizat procesul de cumpărare a cotei de 95% din Avia Invest SRL, compania care deține în concesiune a Aeroportul Internațional Chișinău. Se întâmplă chiar dacă președintele Igor Dodon dădea asigurări săptămâna trecută, în urma ședinței Consiliului Suprem de Securitate, că tranzacția este blocată și că Aeroportul va reveni în gestiunea statului.

Compania care i-ar aparține cetățeanului britanic Nathaniel Rothschild a anunțat, printr-un comunicat de presă, că tranzacția „marchează un pas important în dezvoltarea aeroportului în cadrul unui acord de concesiune public-privat”.

„Ne angajăm să fim complet transparenți în ceea ce privește activitatea Aeroportului Internațional Chișinău și vom contribui la realizarea întregului potențial al acestuia, aducând investiții suplimentare pentru creșterea traficului și îmbunătățirea experienței atât pentru companiile aeriene cât și pentru pasagerii lor”, a comentat Nat Rothschild.

În plus, compania susține că încheierea acestei tranzacții vizează și un angajament extensiv cu părțile cheie interesate, inclusiv ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, și prim-ministrul Maia Sandu, care ar reprezenta „punctul culminant al înțelegerii”.

Se întâmplă după ce președintele Igor Dodon a declarat, în urma ședinței Consiliului Suprem de Securitate (CSS) de vineri, că Aeroportul Internațional Chișinău aparține în continuare companiei Avia-Invest cu acționariatul vechi, în frunte cu Ilan Shor. Potrivit acestuia, contractul de concesiune urmează a fi realizat.

În plus, atât șeful interimar al Procuraturii Anticorupție, cât și premierul Maia Sandu declarau săptămâna trecută că pe activele Avia-Invest a fost pus sechestru.

Cine este noul proprietar al aeroportului Chișinău

Nathaniel Philip Victor James Rothschild, un cetățean britanic, ar fi noul proprietar al companiei Avia-Invest, care deține în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău.

Presa britanică l-a acuzat, cu câțiva ani în urmă pe Rothschild, de legături strânse cu oligarhul rus Oleg Deripaska, unul dintre cei mai apropiați oameni de afaceri de președintele rus Vladimir Putin. Cotidianul Daily Mail scria, în 2012, că Rothschild ar fi încercat să-l influențeze pe fostul comisar european pentru comerț Peter Mandelson să lobeze anumite interese de afaceri ale lui Deripaska în Europa.

Totul ar fi avut loc într-o saună, acolo unde se distrau cei trei. Rotschild a acționat în judecată ziarul, pentru defăimare, dar a pierdut într-un final procesul.

De altfel, Rotschild a fost surprins în nenumărate poze alături de Deripaska.

De la stânga la dreapta: Peter Munck, Peter Mandelson, Oleg Deripaska și Nathaniel Rotschild

Rotschild ar avea chiar legături prietenești cu Deripaska, cei doi călătorind des împreună pe iahturi de lux sau în avioane private și afișându-se la mai multe dineuri, inclusiv la forumul economic de la Davos.

O altă poză în care Rotschild și Deripaska sunt surprinși împreună

Presa britanică ridică semne de întrebare și în legătură cu averea lui Rotschild. Deși avea la un moment dat o avere estimată la un miliard de lire sterline, ulterior acesta ar fi avut probleme financiare, mai ales după ce un fond de investiții de-al său a pierdut cea mai mare parte din bani.

Cine este Oleg Deripaska

Oleg Deripaska este în prezent unul dintre cei mai controversați oligarhi ruși, el aflându-se în relații foarte apropiate cu președintele Vladimir Putin. Deripaska se află în lista oligarhilor ruși cu sancțiuni în SUA. El a avut legături şi cu Paul Manafort, fostul director de campanie electorală al lui Donald Trump. Manafort a recunoscut în septembrie 2018 că a influenţat martori şi a complotat împotriva SUA, dar preşedintele american şi Rusia neagă că ar fi avut vreo înţelegere secretă.

Deripaska controlează compania Rusal, care este cel mai mare producător de aluminiu din lume. Oligarhul a devenit cunoscut în special datorită unui episod petrecut în 2009, când Rusal se afla în pragul falimentului, urmând să disponibilizeze mii de angajați. Atunci la companie a venit chiar Vladimir Putin, care i-a obligat pe toți, în fața sa, să semneze un document prin care se angajau ca activitățile companiei să continue și nimeni să nu fie concediat.

Ulterior Deripaska și Putin au fost acuzați că scena a fost una pusă la cale pentru a-i crea imagine lui Putin.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here