Slusari susține că nu crede spuselor lui Filat, în cadrul audierilor de astăzi

Autor: , in Politic / 30 august, 2019, 15:34

Comisia parlamentară de anchetă privind elucidarea circumstanțelor devalizării sistemului bancar l-a audiat astăzi pe fostul prim-ministru, Vlad Filat, care în opinia președintelui Comisiei nu a spus nimic nou. Mai mult, Alexandru Slusari susține că nu crede spuselor lui Filat, cum că nu știa cine va fi beneficiarul emisiei suplimentare de bani.

„Rămâne întrebarea importantă vizavi de cine a cumpărat acțiunile în 2013 de la Platon în Banca de Economii? A făcut acest lucru Șor sau în spate a stat Plahotniuc? De unde a luat Șor banii? Cu părere de rău, pe acest subiect Filat nu a adus nimic suplimentar. El regretă că în perioada 2011-2012 nu a acționat până la capăt în situația privind atacul raider, când în mod fraudulos au fost preluate acțiunile de la Banca de Economii și gruparea Plahotniuc-Platon a intrat în posesia acestor acțiuni, cu ideea de a prelua cât mai rapid controlul asupra BEM. El spune că regretă acest lucru, dar noi nu suntem psihologi și nu știu cât e de sincer”, a declarat Slusari după audieri.

Deputatul a mai spus că Filat insistă că cele 3 variante, printre care și emisia suplimentară, în urma căreia statul a pierdut controlul asupra BEM, nu au fost discutate în cadrul Comisiei Reidman, chiar dacă o astfel de informație se regăsește în raportul final al Comisiei.

„El spune că nu cunoaște și asta nu s-a discutat în cadrul Comisiei. Apare o întrebare firească cum aceste 3 variante, mai ales cea cu emisia suplimentară, au nimerit în redacția finală a raportului. În raport, cele 3 variante sunt prezentate într-o formă foarte interesantă. El spune că nu a pledat pentru emisia suplimentară și răspunderea pentru toate inacțiunile juridice din 2013, precum și în 2014, poartă persoanele responsabile sub aspectul politico-juridic – Guvernul, BNM”, a mai spus deputatul.

Slusari susține că pune la îndoială afirmațiile lui Filat cum că nu știa cine va fi beneficiarul final al emisiei suplimentare.

„A mai făcut o afirmație, pe care eu personal nu o cred, cum că nu a știut că beneficiarul emisiei suplimentare devine Ilan Șor. Era absolut clar cui aparțin aceste firme. Nu pot crede că Vladimir Filat nu cunoștea despre persoana care stă în spatele firmelor”, a adăugat Alexandru Slusari.

Comisia de anchetă ar urma să prezinte un raport privind frauda bancară la ședința Parlamentului, la începutul lunii octombrie.

„Voi insista ca toate tonele de materiale cu care a lucrat Comisia să fie desecretizate. Societatea trebuie să cunoască cap-coadă tot ce s-a întâmplat cu acest jaf din sistemul bancar”, a punctat Alexandru Slusari.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X