(VIDEO) Foștii președinți rămân fără mașină, birou și asistent personal; Doar pentru Nicolae Timofti statul cheltuia anual jumătate de milion de lei

Autor: , in Politic / Populare / 30 august, 2019, 17:02

Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi o inițiativă legislativă prin care se propune anularea garanțiilor sociale suplimentare acordate persoanelor ce au ocupat funcția de președinte al Republicii Moldova, pe care le-a promovat fosta guvernare PDM în anul 2016. Printre facilități se numără acordarea unui birou, asistent și mașină personală. Până în prezent, doar fostul președinte Nicolae Timofti a beneficiat de asemenea facilități.

„În anul 2016, Partidul Democrat a venit cu o inițiativă prin care foștilor președinți li se acordau facilități suplimentare – birou, asistent personal și mașină personală. Noi credem că asta nu este bine din perspectiva echității sociale. Or, noi credem că atunci când foștii profesori, medici, funcționari publici vor avea pensii decente, venituri mai mari, atunci și pentru funcționarii de rang înalt ai acestui stat vor putea fi crescute anumite facilități”, a declarat secretarul general al Guvernului, Andrei Spînu.

Conform acestuia, la etapa actuală, de aceste facilități se bucură doar fostul președinte Nicolae Timofti, iar anual se cheltuia aproape jumătate de milion de lei.

Conform docuemntului, prin această inițiativă legislativă se urmărește „îmbunătățirea eficienței de cheltuire a resurselor bugetare”.

„În contextul necesității raționalizării acestor cheltuieli și întru furnizarea de măsuri mai bine țintite și durabile de economisire, proiectul de lege menționat propune revenirea la garanțiile sociale, acordate persoanei care a ocupat funcţia de preşedinte, de până la modificarea efectuată în 2016”, scriu reprezentanții Cancelariei de Stat în nota informativă a proiectului.

Proiectul urmează a fi transmis Parlamentului pentru aprobare.

La moment, fostul președinte Nicolae Timofti beneficiază de mașină – un „Mercedes 220 CDI”, fabricat în 2014. Mircea Snegur și Petru Lucinschi se plimbă cu mașini „Skoda Octavia”, fabricate în 2003, iar Vladimir Voronin a refuzat mașina oferită de stat.

Nicolae Timofti are și un birou în centrul Chișinăului, pentru întreținerea căruia statul a plătit 66.200 lei. Alte peste 330 de mii de lei au fost cheltuite pentru salarizarea asistentului său personal. În 2018, acesta a primit peste 156 mii lei, ceea ce înseamnă un salariu lunar de 13 mii de lei.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X