Igor Dodon: „Fie că îi spunem moldovenească, fie că îi spunem română – e aceeași limbă și e a noastră”

Autor: , in Actualitate / Cultură/Media / Politic / 31 august, 2019, 11:44 Etichete: ,

Cu ocazia sărbătorii naționale „Limba Noastră”, președintele statului, Igor Dodon, le dorește cetățenilor să iubească și să prețuiască Patria și limba așa cum au fost moștenite.

Într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, Igor Dodon își exprimă dorința ca „cetățenii să fie împăcați de gândul că vorbim una dintre cele mai frumoase limbi din lume.”

„Fie că îi spunem moldovenească (așa cum preferă majoritatea moldovenilor și este expres indicat in Constituție), fie că îi spunem română (așa cum preferă mulți alți concetățeni) – e aceeași limbă și e a noastră. Nu trebuie să ne dezbine limba care, de fapt, ne unește”, scrie Igor Dodon.

Potrivit președintelui, „contează mai mult esența ei și rostul pe care ni-l oferă: contează cum o rostim, cum gândim în limba noastră, cum reușim să dialogăm prin ea”.

„Așa s-a întâmplat că, de câteva decenii, denumirea limbii a constituit, și mai constituie azi, un motiv de neînțelegere și tensiune pentru societatea noastră. Chestiunea limbii a devenit atât de sensibilă în Republica Moldova, încât orice inițiativă în privința ei a avut efecte conflictogene, a tulburat spiritele într-un mod toxic pentru societate. De aceea, poate că cea mai potrivită soluție este să ne concentrăm astăzi nu pe formă, ci pe fond, nu pe denumire, ci pe calitatea vorbirii, și să lăsăm poporul moldovenesc, ca autentic stăpân al limbii, să forjeze limba așa cum a făcut-o de veacuri. Să nu o luăm înaintea oamenilor. În înțelepciunea sa seculară, poporul o va face mai cumpătat, mai inteligent și mai profund decât noi, politicienii”, adaugă Dodon.

În concluzie șeful statului spune că „datoria politicienilor, azi, este să ofere cetățenilor și tuturor generațiilor în creștere un mediu social și educațional prielnic pentru cultivarea limbii natale, pentru însușirea ei și pentru vorbirea bine elaborată.”

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X