Alegerile din 20 octombrie au implicații mult mai mari decât alte scrutine electorale locale. Poate cele mai mari din istoria recentă a Republicii Moldova. Asta pentru că, în mod cert, vor decide soarta coaliției de guvernare și vor conta decisiv și în contextul prezidențialelor de anul viitor.

Și tot poate pentru prima dată în istoria recentă a Republicii Moldova, favorit la un scrutin local din capitală pornește un candidat de stânga, exponent al unui partid pro-rus. Deoarece contextul politic actual face ca Ion Ceban să intre în campania electorală cu un mare avantaj.

Lipsa lui Plahotniuc, guvernarea și renunțarea la geopolitică – handicapurile lui Năstase

Ion Ceban nu este cu nimic diferit față de anul trecut. Și nici partidul din care face parte nu s-a schimbat. Dar problemele de imagine pe care le-a adus guvernarea Blocului ACUM (oricât de ciudat ar suna lucrul acesta), îl fac pe socialist să pornească cu prima șansă în fața candidatului dreptei.

Andrei Năstase, pentru că e aproape sigur că el va fi candidatul blocului la 20 octombrie, pornește de această dată cu câteva handicapuri serioase în alegeri.

Primul este dispariția lui Vladimir Plahotniuc din Republica Moldova. Principalul atu al lui Andrei Năstase anul trecut a fost tocmai poziționarea sa, de cel mai înverșunat adversar al micului dictator eșuat. Iar duritatea și felul murdar în care a fost atacat Năstase în campanie din 2018 a amplificat această percepție și a avut un efect invers celui scontat, victimizându-l.

Apoi geopolitica și-a jucat și ea rolul său, ca de fiecare dată, în special în turul II. Când o parte din electorat a mers și a votat candidatul dreptei doar pentru a nu câștiga Ceban, văzut ca „omul Moscovei”. Astăzi, când avem alianța PSRM-ACUM și angajamente din ambele părți că se va renunța la discursul geopolitic, o parte din electoratul de dreapta, mult mai pretențios decât cel de stânga, pur și simplu nu ar mai avea această sperietoare care să-l determine să participe la vot.

Și în al treilea rând, felul în care s-a guvernat în aceste trei luni reprezintă o altă mare problemă pentru candidatul ACUM. Electoratul de dreapta și-a manifestat deja nemulțumirea față de felul în care decurge „dezoligarhizarea”, iar Andrei Năstase nu s-a descurcat nici el mai bine la Ministerul de Interne.

De cealaltă parte, Ceban are de partea sa disciplina proverbială cu care deja ne-au obișnuit candidații de stânga să se bucure în scrutinele din Chișinău. În plus, pe segmentul său de electorat nu a apărut deocamdată niciun candidat, avantaj de care nu se poate bucura Năstase, pe partea căruia sunt deja 5-6 aspiranți care și-au manifestat intenția de a candida. Singura problemă pentru Ceban ar putea veni de la Partidul Nostru. Dar ar fi insignifiantă în cazul oricărui candidat, în afară de Usatîi – singurul care i-ar putea pune ceva probleme.

Candidatul socialist mai are de partea sa și experiența pe care a acumulat-o în ultimii 4 ani în calitate de consilier. Știe mult mai bine problemele Primăriei, iar acest lucru l-a demonstrat și în 2018, chiar dacă într-un final nu a contat.

Miza uriașă pentru Dodon

Poate cel mai mare câștigător din urma alegerilor din octombrie, în cazul în care se impune Ceban, ar fi Igor Dodon. Deși nu a pornit de pe poziții deloc solide în iunie, când s-au împărțit fotoliile în Guvern și comisiile parlamentare, Dodon a recuperat ușor-ușor, dând dovadă de mai multă abilitate politică decât cei din ACUM, niște novici în marea lor parte.

Adevărata lovitură ar fi însă în urma alegerilor locale, în cazul unei victorii în capitală. Este evident că socialiștii vor sta mai bine la nivel național, dar o victorie în Chișinău fortifica și mai mult pozițiile socialiștilor, dezechilibrând serios balanța în alianța de guvernare, care și așa se înclină tot mai tare în stânga în ultima vreme.

Cu un succes categoric, Dodon ar putea forța nota și mai mult în negocierile cu ACUM, evocând susținerea politică a socialiștilor. În plus, o înfrângere a lui Năstase în scrutinul din capitală l-ar scuti pe Dodon de un posibil contracandidat puternic în prezidențialele din anul viitor.

Sigur că nu este totul nici pe departe bătute în cuie, dar la felul în care au decurs lucrurile în cele trei luni de guvernare și la cum arată debutul perioadei electorale, perspectivele Blocului ACUM la Chișinău nu sunt cele mai optimiste. Mai ales în condițiile în care vor tergiversa în continuare anunțarea unui candidat.

Alex Cozer

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here