(DOC) Procuratura Anticorupție anunță că Leancă, Drăguțan, Candu și Arapu figurează într-o cauză penală privind devalizarea sistemului bancar

Autor: , in Actualitate / Social / 6 septembrie, 2019, 16:51

Procurorul-șef interimar la Procuraturii Anticorupție, Eduard Varzar, confirmă că numele lui Iurii Leancă, Dorin Drăguțan, Adrian Candu și Anatol Arapu figurează într-o cauză penală privind devalizarea sistemului bancar.

Într-un răspuns oferit președintelui Comisiei parlamentare de anchetă privind elucidarea circumstanțelor devalizării sistemului bancar, Alexandru Slusari, procurorul anunță că Iurii Leancă, Dorin Drăguțan, Adrian Candu și Anatol Arapu figurează într-o cauză penală, după ce Procuratura Anticorupție a revizuit o cauză care vizează „acțiuni distructive și sporadice, comise în perioada anilor 2009-2014, prin care au fost devalizate Banca de Economii, Unibank și Banca Socială”.

Astfel, procurorul anunță că suplimentar au fost conexate ale 22 de cauze penale, pentru diferite compontențe de infracțiuni.

Amintim că, anterior Slusari a transmis Procuraturii Generale o notificare în care cere pornirea urmăririi penale împotriva lui Iurii Leancă, Dorin Drăguțan, Adrian Candu și Anatol Arapu.

Citește și: (DOC) Leancă, Drăguțan, Candu și Arapu: Comisia de anchetă privind furtul miliardului cere Procuraturii dosar în privința celor patru

„Conducerea Guvernului și a Băncii Naționale au acționat în acea perioadă cel puțin cu neglijență crasă în serviciu, fără să asigure control asupra Băncii de Economii, Unibank și Băncii Sociale, imediat după acordarea garanților de stat”, motiva Slusari amintind că garanțiile de stat au fost transformate ulterior în datorie de stat, care trebuie întoarsă de cetățeni, la dobânda de 5%.

Conform documentului transmis Procuraturii Generale, Guvernul nu a anunțat oficial criza financiară sau pericolul apariției crizei, încălcând legislația, iar la ședința Executivului, condus de Iurie Leancă, nu a fost discutată necesitatea introducerii imediate a administrației speciale la cele trei bănci.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X