Duminică vor avea loc alegeri în Rusia, după o campanie electorală cu proteste și pedepse cu închisoarea

Autor: , in Externe / 6 septembrie, 2019, 18:19

Alegătorii ruşi sunt chemaţi duminică la urne în peste 5000 de circumscripţii locale, precum şi pentru desemnarea a 16 guvernatori de regiuni şi pentru alegerea parlamentelor locale din 13 regiuni, inclusiv Crimeea, parte a Ucrainei anexată de Rusia în 2014, scrie Agerpres.

Campania electorală a fost marcată de tulburări, în special la Moscova, unde au avut loc cele mai ample represiuni judiciare din ultimul deceniu: în urma manifestaţiilor – majoritatea neautorizate – în capitală au fost arestaţi aproape 2700 de protestatari. Evenimentele îşi găsesc precedent doar în valul de proteste din 2011-2012, dinainte de revenirea lui Vladimir Putin la Kremlin, după un mandat de premier.

Aproape la fiecare sfârşit de săptămână, moscoviţii au protestat vara aceasta împotriva interzicerii unor candidaturi din partea opoziţiei pentru parlamentul local. Practic toţi candidaţii opoziţiei au fost arestaţi pentru scurt timp; unii manifestanţi au primit pedepse mai grele cu închisoarea, iar un bărbat a fost condamnat chiar la cinci ani de detenţie pentru că a instigat pe Twitter la atacuri asupra copiilor poliţiştilor.

Rezultatele votului vor fi urmărite, potrivit analiştilor, în perspectiva alegerilor parlamentare naţionale din 2021 şi vor influenţa viitorul politic al Rusiei, la începutul celui de-al treilea deceniu de când se află la putere preşedintele Putin.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X