(FOTO) Un lituanian a creat o expoziție cu obiecte adunate în Cernobîl; „Merg acolo ca la a doua mea casă”

Autor: , in Externe / Uncategorized / 6 septembrie, 2019, 17:56

Sharon Jasiukevicius este un cercetător de istorie și autor al proiectului „O privire în trecut”. În luna august acesta a prezentat o expoziție cu un șir de lucruri aduse din Cernobîl, dar a și povestit despre călătoriile sale în orașul Prîpeat din Ucraina.

Autorul a strâns colecția mai bine de patru ani. Unele le-a adus el din zona sigură din Cernobîl, iar de altele a făcut rost din licitații. Unul dintre cele mai populare obiecte din colecție este grafitul reactorului de la Cernobîl, care primește multă atenție din partea presei, scrie 15min.it.

„O mică parte a venit de la Cernobîl, în total sunt aproximativ 50 de exponate. Dintre acestea, aproximativ 10 sunt autentice, aduse de la Cernobîl. Autentice sunt documentele pe care le-am găsit acolo – ordine, instrucțiuni, un raport de lichidare, acțiuni disciplinare pentru nerespectarea protecției împotriva radiațiilor. Acestea sunt cele mai interesante pentru mine”, a spus istoricul Š.Jasiukevičius.

Jasiukevičius spune că a vizitat Cernobîl-ul de patru ori ilegal și de aproximativ patruzeci de ori legal.

„Am deja prieteni acolo, chiar și la graniță mă întreabă cum trăiesc”, spune Jasiukevičius.

Oamenii au vrut să vadă această expoziție într-un singur loc, de aceea exponatele au fost expuse în incinta Muzeului Marelui Război Vytautas din Kaunas, Lituania, însă nu poate fi o expoziție permanentă, deoarece necesită spațiu.

Noile planuri ale lui Šharon Jasiukevičius este o carte despre Cernobîl.

Explozia reactorului 4 de la Centrala Nucleară de la Cernobîl, din Ucraina, a avut loc la 26 aprilie 1986 și se numără printre cele mai mari dezastre produse de om. Potrivit specialiştilor, efectele accidentului de la Cernobîl pot fi comparate cu cele produse în urma exploziei a 500 de bombe nucleare, de mărimea celor de la Hiroshima şi Nagasaki. Statisticile arată că peste 60 000 de oameni au murit ca urmare a radiaţiilor, iar mai mult de două milioane au avut şi mai au de suferit.

Sursa foto: 15min.it

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X