Președintele Uniunii Avocaților din Republica Moldova: „Nu este o instituţie refugiu pentru categoriile juridice care au imaginea pătată”

Autor: , in Politic / 6 septembrie, 2019, 16:01

Uniunea Avocaților din Republica Moldova solicită Ministerului Justiției retragerea unui proiect de Lege cu privire la avocatură, de competenţa căreia este ministerul, şi lansarea etapei de elaborare a unui nou document legal care va elimina lacunele existe.

Subiectul a fost discutat în cadrul unei întrevederi dintre Preşedintele Uniunii Avocaţilor din Republica Moldova, Emanoil Ploşniţa şi Ministrul Justiţiei, Olesea Stamate.

„Uniunea Avocaţilor din Republica Moldova nu este o instituţie refugiu pentru categoriile juridice care au imaginea pătată. Este inacceptabil conţinutul articolului 10 din actualul document, care reprezintă o nerespectare faţă de colegii mei care au urmat cu stricteţe regulile legale şi au depus efort studiind pentru a obţine dreptul de practică”, susține Preşedintele Uniunii.

Articolul 10 din Legea 1260-XV/2002 cu privire la avocatură prezintă cerințele pentru exercitarea profesiei de avocat .

Ministrul Justiţiei, Olesea Stamate, a dat asigurări că instituţia pe care o conduce va susţine acest demers şi va susţine demersul instituţiei avocaţionale de a elabora un nou document ce va reglementa dreptul la exercitarea profesională în calitate de avocat.

Totodată, un subiect de interes major discutat, a fost lipsa de echitate socială cu privire la dreptul avocatului la asistenţa socială şi medicală garantată de stat, în condiţiile în care, avocaţii sunt plătitori de taxe şi impozite cu titlul special şi deloc privilegial. Emanoil Ploşniţa a propus un şir de soluţii care ar putea fi interprinse în acest sens, ţinând cont de faptul că avocaţii achită un impozit de 18%, în loc de 12%, achitat de angajaţii din sector public sau privat.

Tot în cadrul întrevederii, cei doi oficiali au discutat şi subiectul ce ţine de remunerarea avocaţilor din cadrul programului asistenţei juridice garantate de stat. Preşedintele UA a prezentat problemele cu care se confruntă avocaţii la ora actuală.

„Regret că, situaţia politică din ţară rămâne a fi un factor de influenţă majoră la soluţionarea problemelor cu care se confruntă avocaţii, cei care reprezintă sistemul de drept din ţară. Nu poţi cere o justiţie corectă şi obiectivă, când unul din pilonii săi nu are bază”, a mai adăugat Preşedintele UA.

Ministrul Justiţiei Olesea Stamate a dat asigurări că, se vor intreprinde toate demersurile necesare pentru soluţionarea tuturor problemelor şi a lacunelor de ordin juridic şi organizatoric cu care se confrunţă avocaţii.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X