Fostul director adjunct al SIS, Alexandru Baltaga, reținut în cazul expulzării celor șapte profesori turci

Autor: , in Populare / Social / 6 septembrie, 2019, 17:31

Un fost director adjunct al Serviciului de Informații și Securitate (SIS) a fost reținut de procurori în cazul expulzării celor șapte profesori turci.

Conform surselor Cotidianul.md, este vorba de fostul director adjunct al SIS, Alexandru Baltaga, care a fost reținut pentru 72 de ore, fiind pus sub învinuire, pentru depășirea atribuțiilor de serviciu soldate cu urmări grave.

Temei pentru pornirea cauzei penale sunt anchetele și condamnările Republicii Moldova la CEDO pe acest caz.

De asemenea, directorul Biroului Migrație și Azil (BMA), Olga Poalelungi, a fost pusă sub învinuire, fiindu-i interzisă părăsirea țării.

Poalelungi este învinuită de depășirea atribuțiilor de serviciu soldate cu urmări grave, cu solicitarea către MAI privind suspendarea din funcţie, aplicându-i măsura preventivă – obligarea de a nu părăsi ţara.

Amintim că, anul trecut, la data de 6 septembrie, șase persoane de origină turcă au fost reținute de Serviciul de Informare și Securitate, printre care directorul liceului „Orizont”. Ulterior, profesorii au fost expulzați din Republica Moldova.

La 11 iunie 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Republica Moldova pentru încălcarea drepturilor cetățenilor străini care au fost expulzați de pe teritoriul țării în septembrie 2018. CtEDO a constatat violarea dreptului la libertate și siguranţă şi a dreptului la respectarea vieții private și de familie, și a decis că Guvernul R. Moldova va trebui să aschite câte 25 de mii de euro pentru cinci dintre cei șapte cetățenii turci, ale căror drepturi au fost încălcate, și care au depus plângeri în fața Curții.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X