Igor Dodon: Prețul gazului livrat în Republica Moldova din Federația Rusă va scădea

Autor: , in Actualitate / Politic / 8 septembrie, 2019, 18:09

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, care a avut sâmbătă o întâlnire cu Vladimir Putin la Moscova, anunță că, în anul curent, prețul pentru gazele naturale livrate în țară nu va fi majorat, iar în anul viitor, acesta ar putea fi chiar redus.

„Am ajuns la o înțelegere de principiu și am coordonat următorii pași de colaborare în sfera aprovizionării cu gaze, ceea ce ne permite să afirmăm deja la această etapă că tarifele pentru consumatorii finali nu vor crește. Începând cu 1 octombrie, prețul la gazele rusești, furnizate Moldovei, va scădea”, spune Igor Dodon.

Dodon declară că a exprimat gratitudine conducerii Federației Ruse pentru prelungirea regimului de import fără taxe vamale pentru cinci categorii de mărfuri moldovenești din sectorul agroindustrial pe piața rusă.

De asemenea, Dodon anunță că a examinat mai multe chestiuni legate de politica internă și cea externă a Republicii Moldova.

„În context, am menționat faptul că, consensul forțelor politice externe în raport cu Republica Moldova ne oferă șanse mari pentru dezvoltarea țării, precum și pentru realizarea, în deplină măsură, a strategiei politicii externe echilibrate, în baza menținerii și consolidării statutului constituțional de neutralitate permanentă”, a comunicat șeful statului.

Totodată, Igor Dodon i-a comunicat președintelui Federației Ruse despre activizarea contactelor cu oficiali de rang înalt din partea celor mai importanți parteneri externi ai țării, despre rezultatele recentei întrevederi de la Bruxelles cu conducerea Uniunii Europene și NATO, precum și despre discursul pe care îl va rosti la cea de-a 74-a Adunare Generală a ONU.

În cadrul întrevederii cu liderul de la Kremlim, Dodon a vorbit și despre reglementarea transnistreană, unde a menționat necesitatea conjugării eforturilor tuturor participanților la procesul de negocieri în formatul „5+2”, cu scopul identificării unui model politic eficient, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova în hotarele recunoscute la nivel internațional.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *