Dosarul celor 7 profesori turci: Baltaga – în arest la domiciliu, Poalelungi – suspendată de la BMA

Autor: , in Uncategorized / 9 septembrie, 2019, 17:57

Fostul director adjunct al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Baltaga, reținut vineri de procurori în cazul expulzării celor șapte profesori turci, a fost plasat în arest pe un termen de 30 de zile, iar directorul Biroului Migrație și Azil (BMA), Olga Poalelungi, a fost suspendată din funcție.

Baltaga a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Decizia a fost luată de magistraţii Oficiului Ciocana al Judecătoriei Chişinău, deşi procurorii au solicitat ca individul să fie cercetat în continuare după gratii.

Totodată, directorul Biroului Migrație și Azil (BMA), Olga Poalelungi, a fost suspendată din funcție, printr-un ordin semnat de ministru de Interne, Andrei Năstase.

Poalelungi este învinuită de depășirea atribuțiilor de serviciu soldate cu urmări grave, fiindu-i interzisă părăsirea țării.

Amintim că, anul trecut, la data de 6 septembrie, șase persoane de origină turcă au fost reținute de Serviciul de Informare și Securitate, printre care directorul liceului „Orizont”. Ulterior, profesorii au fost expulzați din Republica Moldova.

La 11 iunie 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Republica Moldova pentru încălcarea drepturilor cetățenilor străini care au fost expulzați de pe teritoriul țării în septembrie 2018. CtEDO a constatat violarea dreptului la libertate și siguranţă şi a dreptului la respectarea vieții private și de familie, și a decis că Guvernul R. Moldova va trebui să aschite câte 25 de mii de euro pentru cinci dintre cei șapte cetățenii turci, ale căror drepturi au fost încălcate, și care au depus plângeri în fața Curții.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X