Drepturile cetățenilor români din Marea Britanie vor fi respectate, în contextul unui Brexit fără acord

Autor: , in Externe / 10 septembrie, 2019, 10:12 Etichete: ,

Ministrul de stat britanic pentru Europa și pentru Americi, Christopher Pincher, a reconfirmat că drepturile cetățenilor români vor fi respectate, inclusiv în contextul materializării scenariului unui Brexit fără acord. Subiectul a fost discutat în cadrul unei convorbiri telefonice cu Ministrul român pentru afaceri europene, George Ciamba, transmite Ministerul de Externe al României.

Astfel, cu referire la obținerea de către cetățenii români rezidenți în Marea Britanie, la data ieșirii Regatului Unit din UE, a statutului de settled/pre-settled, oficialul britanic a reconfirmat că aceștia se pot înregistra până în decembrie 2020. De asemenea, cei doi oficiali au agreat să rămână în contact privind situația cetățenilor români care vor ajunge pe teritoriul Regatului Unit după 31 octombrie 2019.

Ministrul român a transmis omologului său că România va asigura respectarea drepturilor cetățenilor britanici, pe bază de reciprocitate, și în acord cu legislația națională.

Pentru a beneficia în continuare de drepturile de care beneficiază în prezent, este necesar ca toți cetățenii români care locuiesc în Marea Britanie să se înregistreze și să obțină așa numitul statut special – settled/pre-settled status, de preferință cât mai curând posibil și cel târziu până la 31 decembrie 2020. Până acum s-au înregistrat peste 141.000 de cetățeni români, fiind a doua cea mai numeroasă comunitate care a depus cereri pentru noul statut.

După data retragerii, cetățenii români care nu locuiesc în Marea Britanie vor putea intra în continuare fără viză în Marea Britanie, cu pașaportul sau cartea de identitate, pentru vizite scurte, de până la trei luni.

Misiunile diplomatice și consulare ale României din Marea Britanie desfășoară în mod regulat campanii de informare, atât în mediul online cât și în diferite orașe britanice pentru cetățenii români aflați în Regat. Pagina web a Ambasadei României la Londra oferă informații detaliate și actualizate cu privire la procedurile necesare.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X