„Scheme”! Acesta a fost cuvântul de ordine cu care noua guvernare ne-a copleșit în primele săptămâni după preluarea puterii. Nu trecea o zi fără să vezi măcar câțiva miniștri sau deputați ai noii puteri care să ne spună cum se furau sute de milioane prin „scheme”.

A trecut ceva vreme de atunci, iar cuvântul „scheme” apare tot mai rar în vocabularul reprezentanților puterii actuale. Care, la rândul lor, parcă nu mai sunt nici ei atât de vocali atunci când vine vorba despre acest subiect. Nu știm ce s-a întâmplat cu cele „400 de milioane de lei lunar” ale lui Brânzan, de la Calea Ferată, nici cu cele 90 de milioane lunar de la Metalferos, care finanțau PD-ul și nici măcar cu cele 12 milioane de euro anual de la Moldtelecom, sifonate printr-o companie elvețiană. Nu mai auzim nimic nici de „schemele” de la energie, cele privind contrabanda sau din domeniul transportului.

Progrese nu vedem nici în privința anchetei din jaful miliardului. Totul stă pe loc și aici, în timp ce doar Plahotniuc și Shor vând în continuare toate activele, din țară sau de peste hotare, pe care demult ar fi trebuit aplicat sechestru.

Și asta chiar dacă chipurile am avea Procuratură Generală „eliberată”, cu șef nou, care și-a pus aghiotanții săi peste tot.

Ba mai mult chiar, aflăm din gura ministrului de Interne că raportul Kroll a fost făcut „degeaba”, iar sărmanii procurori, vezi Doamne!, s-ar fi apucat acum să pună piesele „puzzle-ului” în ordine pentru a face lumină. Dar ce-au făcut 4 ani?

Adevăru-i că șansele să dăm de capătul vreunei scheme despre care se vorbește tot mai puțin în ultima vreme, sau de dosare mult mai răsunătoare precum jaful miliardului ori preluarea Aeroportului, sunt minime. Egale cu zero atâta timp cât vom avea același sistem preluat de la Plahotniuc, cu cei 660 de procurori care ani la rând au acoperit în loc să descopere. Care ar fi trebuit de-a lungul timpului să împiedice toate aceste ilegalități, dar au preferat să fie părtași și să se facă și ei cu mașini de lux trecute cu 10 mii de lei în declarațiile de avere sau case în cartiere selecte, cumpărate cu bani donați de la mătușă sau soacră.

Orice sistem are tendința să se protejeze și nici într-un caz să se autodistrugă. Ori cea mai mare parte dintre oamenii care se află astăzi în Procuratură sunt corupți. Și sigur că nu spun nimic nou afirmând asta. Dar simt nevoia să o repet și astăzi, la 50 de zile de activitate a Procuraturii sub conducerea unui nou șef, fie el și interimar, pus de o putere care invocă zilnic „dezoligarahizarea”. Perioadă în care a fost suficient timp în care să se demonstreze ceva. Și în care nu s-a văzut nimic.

Cu o mică excepție. Proteste la adresa celor de la Ministerul Justiției, care vin și ei cu un proiect destul de timid de reformare a Procuraturii și despre care nimeni nu știe când va fi implementat.

Minister al Justiției care, prin vocea șefei sale Olesea Stamate, a renunțat deja la ideea aducerii unui procuror european. Așa cum pare să fi renunțat și premierul Maia Sandu. Și cu niște scuze deloc credibile. Pentru că „nu știe limba”, în cazul ministrului Justiției, sau pentru că „nu vor socialiștii”, la pretextul invocat de premier.

Nu pot să nu mă revolt atunci când văd cât de ușor se renunță la una dintre principalele teme de campanie ale Blocului ACUM, pe care se insista atât de mult în ultimii 3-4 ani.

Pentru că eu nu știu cât de evident mai trebuie să fie că acest sistem, dacă chiar ne dorim dezoligarhizare în adevăratul sens al cuvântului, are nevoie de intervenție radicală, chirurgicală. Una care nu prea se conține în noua reformă încă neagreată până la final, propusă de Ministerul Justiției. Și care nu poate fi completă fără un procuror general adus dintr-un stat european. Perfect ar fi Italia, țară cu procurori care au demonstrat că știu să lupte cu mafia.

Ce pot cei de aici noi am văzut. Dacă Dumitru Robu este tot ce e mai bun ce a putut să ofere acest sistem, de ce dovezi în plus mai putem avea nevoie pentru a aduce din altă parte?

Altfel totul rămâne la nivel de vorbe, dezamăgiri și mai mari din partea electoratului și timp pierdut. Timpul, tot mai puțin, în care acest stat mai are șanse de a fi resuscitat.

Și nici nu cred în aserțiunile unora, precum că sistemul, pentru a rezista, are nevoie de un nou Plahotniuc. Nu, el s-a construit atât de bine în toți acești ani încât e suficient de puternic pentru a face față unei clase politice precum cea de astăzi, care dă dovadă de mult prea puțină voință și viziune pentru a interveni cu adevărat.

Așa că, cu Plahotniuc sau fără, fie el cel original sau unul nou, monstrul creat de el va exista în continuare. Chiar dacă va trece prin reformări sau reorganizări de fațadă.

Alex Cozer

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1 COMENTARIU

  1. Guvernul Maia Sandu munceste! Si zi de zi prin lege demonteaza structurile construite si ilegalizate de mafie.Eu cred ,ca trebue si noi sa fim mai luptatori,mai de ajutor pentru acest guvern si sa-l sustinem.As dori si eu un procuror general ,care sa rezolve lucrurile.Dar procurorul Fat -Frumos intirzie ,da in tara avem o structura de procurori,care de lege nu vor sa stie.Acasta nu e numai problema guvernului,da a fiecarui cetatean.Sa nu dam nici un vot persoanelor corupte! Sa ne unim inpotriva celor,care se inbogatesc din buzunarul statului!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here