Cotidianul.md

Prim-ministrul Republicii Moldova, Maia Sandu, susține că cea mai mare problemă în cazul mirosului urât din Chișinău este faptul că orașul nu are un primar, pentru că această problemă, de fapt, ține de competența Primăriei. Până acum nu s-a întreprins nimic la nivelul administrației publice locale în rezolvarea problemei mirosului.

„Problema cea mare este că orașul nu are primar. Asta este o problemă ce ține de competența Primăriei și pentru că procesele democratice au fost date peste cap anul trecut, astăzi toți strâng din umeri și spun că nu este de responsabilitatea lor. Evident că sunt câteva elemente ale acestei probleme. E o problemă cu stația de epurare și cu întreprinderile care nu respectă legislația în raport cu stațiile de pre-epurare, pe care nu le au, și aici e responsabilitatea strict a „Apă-Canal”, a declarat Maia Sandu după ședința de astăzi a Guvernului.

Șeful întreprinderii „Apă-Canal”, Valeriu Meșca, prezent astăzi la ședința Guvernului a spus că „trebuie schimbată legea”.

„Nici nu a putut să spună în ce sens trebuie schimbată legea, atunci când vorbește de soluții, deci nu are soluții”, a subliniat Maia Sandu.

Citește și: Șeful „Apă-Canal” recunoaște că mirosul urât vine de la stația de epurare: „Situația nu o să se schimbe degrabă”

Totodată, Maia Sandu a îndemnat jurnalițtii să facă publice numele persoanelor din consiliul de administrare a S.A. „Apă-Ccanal”, pentru ca „cetățenii atunci când trebuie să treacă prin această experiență neplăcută să știe cine se face vinovat de asta”.

„Atunci când nu funcționează ceva, de asta avem un consiliu de administrare să schimbe lucrurile. Este și o problemă cu nămolul, care a fost depozitat de-a lungul timpului și nu s-a întreprins nimic la nivelul administrației publice locale. Dacă exista un primar responsabil, așa cum trebuia să fie dacă se respectau rezultatele alegerilor, deja poate se implementa proiectul cu Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, care este pe masa Primăriei de aproape doi ani de zile și pe care nu are cine să-l semneze, pentru că acest proiect avea inclusiv o componentă care să asigure că există spații unde să fie depozitate nămolurile, să fie prelucrate în așa mod ca mirosurile să nu ajungă în atmosferă”, a spus premierul.

În acest sens, Maia Sandu a declarat că va insista ca „și instituțiile subordonate Guvernului să-și îndeplinească obligațiunile, dacă nu, Procuratura va veni să facă claritate, să spună cine se face vinovat și să-i sancționeze pentru această problemă”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here