Sursa foto: acc.md

Administrația „Apă-Canal” respinge acuzațiile aduse în cadrul ședinței Guvernului din 11 septembrie de către secretara de stat a Ministerului Agriculturii, Mediului și Dezvoltării Regionale, Iuliana Cantaragiu și vine cu unele precizări față de declarațiile făcute.

Potrivit „Apă-Canal”, Iulianei Cantaragiu susține că administrația durnizorului de apă, ca urmare a unui control efectuat de către Inspectoratul pentru protecția mediului, încă în luna iulie curent, a fost anunțată despre existența mirosului neplăcut, însă nu a luat nicio atitudine în acest sens.

În replică, „Apă-Canal” precizează că, într-adevăr, în perioada vizată, și anume 17 iulie, 2019, la Stația de epurare, Chișinău au fost în inspecție angajați ai Inspectoratului pentru protecția mediului. Scopul verificării a fost colectarea și epurarea apelor uzate. Inspectorii au luat act de faptul că  Stația de epurare se află în proces de modernizare conform proiectului BERD și BEI cu indicarea cotei de instalații și aparate de măsurat hidrotehnic care, sunt în proces de reparație și nici de cum cu depășirea valorilor-limită a indicatorilor de calitate.

În baza scrisorii din 18 mai, 2019, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului permite activitatea Stației de epurare cu derogarea de la valorile limite a indicatorilor de calitate, începând cu 16 mai, 2019 și până în 31 ianuarie,  2020, dar nu și stoparea a mai multor instalații de 50%. Asta înseamnă că de fapt nu au existat prescripții privind semnalarea mirosului neplăcut din capitală. Drept recomandări au fost:

  1. Respectarea regimului de lucru a instalațiilor;
  2. Efectuarea monitorizării calității apelor uzate epurate la deversarea în râul Bâc;
  3. Respectarea procesului tehnologic în vederea asigurării epurării normelor a apelor uzate.

„Apă-Canal” precizează că, „în ceea ce ține de mirosul neplăcut resimțit de locuitorii capitalei, administrația furnizorului de apă a întreprins măsuri să amelioreze situația. Astfel, concomitent cu acțiunile de remediere a culturilor de bacterii s-au efectuat inspectări la unii agenți economici, care efectuează deversări în sistemul de canalizare cu concentrații depășite, cât și revizuirea punctelor de control din zonă”.

Referitor la prezentarea actelor permisive, „Apă-Canal” precizează că astfel de solicitare oficială nu a parvenit în adresa ACC.

Citește și: Șeful „Apă-Canal” recunoaște că mirosul urât vine de la stația de epurare: „Situația nu o să se schimbe degrabă”

Administrația furnizorului de apă regretă faptul că în cadrul ședinței Guvernului nu a reușit să își expună opinia integral, dar dă asigurări locuitorilor municipiului Chișinău că în cel mai scurt timp această problemă va fi soluționată.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here