Ministrul de Externe Nicu Popescu a făcut totalurile în urma vizitelor sale la Kiev și Moscova. În cadrul unei conferințe de presă acesta a declarat că au fost discutate probleme ce țin de comerț, problemele diasporei, aspecte ce țin de retragerea trupelor militare rusești dar și posibile înțelegeri la capitolul traversării frontirei de stat. 

În cadrul vizitei de la Kiev, principalul subiect pe agenda de discuții cu partea ucraineană a fost aspectul traversării frontierei dintre cele două state, astfel ca cetățenii să poată călători în direcția Ucraina-Moldova și invers, în baza buletinelor de identitate. Acest lucru ar putea oferi facilitarea procesului de control la frontieră. În cadrul discuțiilor s-a atins și subiectul prețului la roaming-ul pentru telefonia mobilă.

Citește și: Apelurile în roaming ar putea fi gratuite între Ucraina și Republica Moldova

În cadrul vizitei la Moscova, ministrul de externe a avut întâlniri cu preşedintele comisiei de politică externă din Consiliul Federației, Konstantin Kosaciov, cu care a vorbit despre depășirea problemelor acumulate în relaţiile bilaterale prin intensificarea cooperării parlamentare cu Federația Rusă, inclusiv și eliminarea barierelor existente în calea dezvoltării relațiilor comercial-economice.

În cadrul întrevederii interlocutorii au abordat şi subiectul avansării proiectelor de acorduri bilaterale în domeniile migrației forței de muncă, securității sociale etc.

De asemenea, ministrul Nicu Popescu a accentuat necesitatea retragerii militarilor ruși din regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Totodată a fost salutată disponibilitatea Federaţiei Ruse de a relua dialogul privind distrugerea munițiilor stocate în depozitele de la Cobasna, în cadrul întrevederii cu ministrul afacerilor externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov.

Totodată, Nicu Popescu a avut o întâlnire cu reprezentanții diasporei. Au fost discutate problemele ce țin de încheierea unor acorduri ce ar satisface necesitățile moldovenilor aflați în Rusia. Aici au fost incluse aspectele sociale, printre care echivalarea diplomelor de specialitate și a permiselor de conducere.

În legătură cu vizita ce urmează, a prim-ministrului Maia Sandu la Moscova, ministrul de Externe a spus că anterior a existat un dialog în care au specificat care vor fi prioritățile ce trebuie discutate în Rusia.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here