Uniunea Europeană, prin vocea șefei diplomației Federica Mogherini și a comisarului pentru Exindere, Johannes Hahn, salută ultimele acțiuni ale noului Guvern de la Chișinău în implementarea reformelor asumate în Acordul de Asociere.

Uniunea Europeană a publicat joi un raport care va fi discutat în cadrul consiliului de Asociere UE-Moldova, care va avea loc la 30 septembrie la Bruxelles.

„În urma schimbării guvernului din iunie 2019, Republica Moldova s-a mișcat hotărât în implementarea reformelor cheie, după o deteriorare a standardelor democratice și a statului de drept”, se arată în concluziile raportului.

„Noul guvern moldovean a demarat un plan de reformă important pentru consolidarea democrației și a statului de drept în țară. Ne așteptăm ca autoritățile să își respecte angajamentele asumate și să pună în aplicare ambițiosul Acord de Asociere UE-Moldova, în beneficiul cetățenilor noștri. În numele Uniunii Europene, suntem pregătiți să continuăm și să încurajăm aceste acțiuni, pentru că prețuim mult prietenia noastră ”, a declarat Înaltul Reprezentant pentru Afacer Externe, vicepreședintele Comisiei Europene Federica Mogherini.

„În iulie 2019 am reluat deja plățile pentru sprijin bugetar. Am semnat și acordurile de finanțare ale Guvernului pentru dezvoltarea locală durabilă și fortificarea statului de drept, care vor permite implementarea programelor ce aduc rezultate tangibile pentru oamenii din Moldova. Suntem pregătiți să intensificăm în continuare sprijinul nostru financiar ca reacție la agenda de reformă robustă a Guvernului. Toate acestea sunt semne clare ale aprecierii noastre pentru pașii deja întreprinși și o încurajare a autorităților de a continua pe calea lor ambițioasă de implementare a reformelor”, a adăugat comisarul pentru politica europeană de vecinătate și negocierile de extindere, Johannes Hahn.

Raportul mai arată că în timp ce reformele din sectorul economic și bancar au avansat pe parcursul anului 2018, reformele structurale fundamentale ale sistemului judiciar, lupta împotriva corupției, măsurile de urmărire penală pe cauza fraudei bancare și asigurarea pluralității mass-media au lăsat de dorit.

„În urma invalidării netransparente a alegerilor locale din Chișinău, din iunie 2018, UE și alți actori internaționali au remarcat un regres în privința statului de drept și a democrației, care sunt valori și principii cheie ale Acordului de Asociere”, se mai arată într-un comunicat al Comisiei Europene, în care se amintește și de faptul că suportul bugetar a fost înghețat în 2018.

UE mai remarcă faptul că noul Guvern „a adoptat o serie de programe axate pe reformele cele mai urgente și a întreprins acțiuni importante, în special în domeniul electoral, lupta împotriva corupției și în depolitizarea instituțiilor statului. În urma acestor pași, Comisia Europeană a reluat asistența bugetară pentru Republica Moldova și a semnat trei acorduri de finanțare în valoare totală de aproape 55 de milioane de euro.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here