Fostul ministru al Economiei, Valeriu Lazăr, susține că pocesul de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău a avut loc „perfect legal”, iar aeroportul nu ar trebui reîntors în gestiunea statului. Totodată, Lazăr spune că „președinții Comisiilor parlamentare care anchetează modul în care a fost concesionat Aeroportul Internațional Chișinău și frauda bancară, Igor Munteanu, respectiv Alexandru Slusari, ar fi făcut mai multe „afirmații false” la adresa sa. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit lui Valeriu Lazăr, el ,din postura de ministru al Economiei, a acționat „conform legii” și nu-și face griji că materialele au fost transmise organelor de anchetă.

„Nu-mi fac griji, pentru că sunt sigur că orice procuror sau magistrat onest va confirma legalitatea acțiunilor mele și ale colegilor mei la acel moment. Am impresia că, în această vâltoare revoluționară, nu-și dau seama cât de ridicol arată această situație, or toată lumea o tratează ca o imixtiune în actul justiției. A indica procurorilor pe numele cui trebuie de intentat dosar penal și a exercita presiuni publice asupra magistraților, indicând unde să miște ancheta, este imixtiune. Mă îngrijorează că acești decidenți politici își permit declarații tari până la finalizarea investigațiilor și abuzează de funcțiile pe care le dețin. Se încalcă prezumția nevinovăției. Dacă se va continua, atunci nu-mi rămâne decât să merg în instanță, pentru că e calomnie. Este un atac la imaginea mea profesională și de afaceri. Eu trăiesc din consultanță, iar imaginea contează”, a spus Lazăr.

În cazul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău, Valeriu Lazăr spune că s-a acționat „conform legii”. Cel mai mult acesta a fost deranjat de afirmația președintelui Comisiei de anchetă, Igor Munteanu, că atunci au fost trădate interesele de securitate națională. Fostul ministru a precizat că e lipsită de logică afirmația că „prin concesionare s-au format breșe în sistemul de securitate”.

„Știți că majoritatea aeroporturilor din lume sunt concesionate? Vă dau câteva exemple de „trădare națională”. Aeroportul din Sofia, Bulgaria, a fost concesionat unui grup franco-german. 14 aeroporturi din Grecia au fost concesionate. Asta e trădare națională?”, spune Lazăr.

În cadrul conferinței fostul ministru a reamintit și de taxa de 9 euro, care a fost impusă de BERD și spune că aceasta este „justificată” în contractul de concesionare.

„Acești 9 euro reprezintă o sursă de acoperire a finanțărilor de la BERD. Oricum această taxă rămânea în picioare, indiferent dacă nu avea să fie concesionat AIC. Cred că toți membrii Consiliului Suprem de Securitate (CSS), inclusiv președintele Igor Dodon, au fost induși în eroare cu privire la acești 9 euro. Deci, taxa de 9 euro se percepe doar la plecare. Copiii până la doi ani nu plăteasc această taxă, cei care se află în tranzit nu o plătesc. Nu se plătește această taxă nici la cursele noi. Doar după 12 luni se aplică. Astfel, doar 48% din numărul total de pasageri plătesc această taxă. De asemenea, eu niciodată nu am spus că AIC nu aduce profit. Eu aștept concluzii obiective de la această Comisie de anchetă, doar că mă tem că nu vom avea parte de acestea. Percepția generală că această concesionare a fost ceva controversat. Da, era necesară o anchetă obiectivă, iar eu sunt poate unul dintre cei mai interesat de asta”, a accentuat Valeriu Lazăr.

Fostul ministru afirmă că dacă el era în locul actualilor guvernanți, ar fi apelat la o „expertiză serioasă”, care să arate printr-un studiu „cât a avut de câștigat statul de pe urma concesionării”

„Cred că actualii guvernanți au devenit prizonierii propriilor declarații și promisiuni electorale. Ei au inversat totul și nu-și dau seama cât de caraghios arată. Eu nu exclud că se va ajunge la o soluție, dar să ei niște decizii pentru că așa au promis în campania electorală”, spune Lazăr.

Totodată, acesta a venit și cu câteva cuvinte în adresa Maiei Sandu.

„Dacă veți asculta de diferiți sfetnici, abrogând niște hotărâri, după care să spui că nu produc niciun efect, atunci nu veți ajunge departe. Adică, veți ajunge departe de guvernare. Eventuale litigii vor duce la sancțiuni, iar cetățenii vor fi principalii perdanți. Am putea avea o destabilizare la AIC. Deciziile pe care le luați nu trebuie să fie precedate de emoții. S-a mai spus că acest contract a fost în detrimentul statului. Dar este un punct în contract în care se spune că litigiile apărute se soluționează în instanțele naționale. De regulă, astfel de contracte prevăd că litigiile se soluționează în arbitrajele internaționale. Totuși, în caz de reziliere, statul poate să plătească prejudicii foarte mari. Un astfel de litigiu ar dura ani buni și va avea de suferit AIC. Contractul mai prevede că eventualele neînțelegeri se discută, dar la noi s-a sărit direct la instanța de judecată. Nu exclud un litigiu internațional. Deci, eu nu mă asociez cu cei care își doresc cu orice preț întoarcerea AIC în proprietatea statului. Eu îmi doresc să se afle adevărul”, a conchis Valeriu Lazăr.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here