Premierul Maia Sandu califică modificările la legea Procuraturii, aprobate în ședința de Guvern de vineri, drept „o decizie curajoasă”, „care dă o șansă statului de drept în Moldova”.

Șefa Executivului a enumerat principalele prevederi ale proiectului care urmează să treacă săptămâna viitoare și de Parlament.

„Vom crea o comisie independentă care va preselecta candidații pentru funcția de Procuror General. În continuare, Consiliul Superior al Procurorilor va putea alege Procurorul General din lista scurtă propusă de comisie. Cei cinci membri ai comisiei vor fi – Ministrul Justiției, un fost procuror sau un fost judecător, un expert internațional, un expert național și un reprezentant al societății civile, precum și un expert desemnat de Președintele Parlamentului. Proiectul merge de urgență în legislativ și am asigurările că va fi votat la începutul săptămânii viitoare”, a comentat ea.

Sandu consideră că aceasta „este unica metodă prin care putem asigura un concurs corect și independent, în condițiile în care actuala componență a CSP a tolerat clientizarea politică a Procuraturii de către Partidul Democrat”.

„Fără o justiție funcțională în Moldova, toată munca noastră, toate deciziile, bugetele, numirile, politicile noastre publice nu vor avea niciun rezultat. Fără a pedepsi beneficiarii furtului miliardului, fără a vedea după gratii fețele care până ieri ne mințeau din televizor, prezența noastră aici nu își are rost.

Aceste acțiuni nu le poate face Guvernul, nu le pot face deputații. Țara are nevoie de o procuratură independentă. Țara are nevoie de un Procuror General care să apere interesul cetățenilor. Doar un Procuror General independent, profesionist și curajos poate să ne dea o șansă să pedepsim hoții și să curățăm instituțiile de căpușe. Pentru reforma justiției calitatea umană și profesională a viitorului Procuror General e mai importantă decât orice politician”, a mai punctat Maia Sandu.

Ce prevede noul proiect, agreat de Guvern și Președinție

Amintim că Președinția și Guvernul au ajuns la un consens în privința modificărilor la legea Procuraturii, iar viitorul procuror general va fi ales în urma unei proceduri complexe, prin instituirea unui „filtru” la Ministerul Justiției.

Astfel, toți candidații pentru funcția de procuror general urmează să treacă o evaluare efectuată de o comisie instituită la Ministerul Justiției, din care vor face parte ministrul Justiției, un fost procuror sau judecător cu experiență de cel puțin 10 ani, un expert internațional, un expert sau profesor titular în domeniul dreptului, un reprezentant al societății civile și un expert desemnat de președintele Parlamentului.

Potrivit proiectului, comisia de la minister va selecta „cel puțin doi candidați”, pe care îi va înainta Consiliului Superior al Procurorilor. CSP va selecta un singur candidat, pe care la rândul său îl va înainta președintelui, pentru numire.

CSP poate respinge anumiți candidați propuși de Ministerul Justiției, în baza unor motive concludente, la fel cum și președintele poate să respingă propunerea CSP-ului.

Candidații la funcția de procuror general pot fi persoane cu experiență juridică, care au activat timp de cel puțin 5 ani în calitate de procuror sau timp ce cel puțin 7 ani în calitate de avocat sau ofițer de urmărire penală.

De asemenea, numărul membrilor CSP va fi mărit cu trei persoane. Vor mai face parte din CSP avocatul poporului, președintele Uniunii Avocaților și un membru al societății civile desemnat de Guvern.

Ministrul Apărării, Pavel Voicu, a declarat în timpul ședinței Guvernului că s-a consultat cu președintele Igor Dodon și acesta l-a anunțat că Președinția susține proiectul.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here