Petrolul s-a scumpit cu peste 10% pe bursele internaționale imediat după deschiderea tranzacționărilor, în urma atacurilor cu drone asupra a două instalații petroliere din Arabia Saudită.

Luni, petrolul Brent s-a scumpit de la 60 la 68 de dolari per baril, imediat după deschiderea tranzacționărilor, căzând ulterior la 66 de dolari.

În acest sens, preşedintele american Donald Trump a anunţat duminică că autorizează utilizarea rezervelor de petrol ale U.S. Strategic Petroleum Reserve (SPR) dacă va fi cazul şi în cantitatea de care este nevoie.

„Ca urmare a atacurilor asupra Arabiei Saudite care ar putea avea impact asupra preţurilor petrolului, am autorizat utilizarea petrolului din SPR, dacă va fi necesar şi într-o cantitate suficientă pentru a menţine pieţele bine aprovizionate”, a scris preşedintele Trump într-o postare pe Twitter.

„Am informat, de asemenea, toate agenţiile implicate să accelereze aprobarea conductelor petroliere din Texas şi din alte state, aflate în prezent în proces de autorizare”, a mai anunţat şeful statului american.

Preşedintele american a condamnat sâmbătă atacul cu drone împotriva a două instalaţii petroliere din Arabia Saudită în cursul unei discuţii telefonice cu prinţul moştenitor saudit Mohammad bin Salman, în timp ce secretarul de stat american Mike Pompeo a acuzat Iranul că „a lansat un atac fără precedent împotriva aprovizionării energetice mondiale”.

Purtătorul de cuvânt al MAE de la Teheran, Abbas Moussavi, a respins duminică acuzaţiile lansate de Pompeo, dând de înţeles că acestea urmăresc să justifice „viitoare acţiuni” împotriva Iranului.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here