Sursa foto: madrm.gov.md

Un sistem centralizat de canalizare din satul Roșu, raionul Cahul, a fost inaugurat datorită suportului financiar al României și Germaniei. 

Ministerul Agriculturii informează că 577 de gospodării din sat vor beneficia de servicii de canalizare. Bugetul total al acestui proiect fiind de 967 mii Euro, dintre care 720 mii Euro au fost oferiți de Guvernul Germaniei, 190 mii Euro de Guvernul României, iar aproximativ 50 mii Euro au constituit contribuția locală. La evenimentul de inaugurare au participat reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, ai ambasadelor Germaniei și României și comunitatea din raionul Cahul.

„Începând cu anul 2010, atât Guvernul României, cât și Guvernul Germaniei a fost mereu alături de comunitatea noastră, prin suportul financiar acordat și prin consultanță tehnică. Anume datorită lor, locuitorii satului Roșu beneficiază astăzi de servicii calitative de apă potabilă și de canalizare. Servicii care vor face localnicilor din Roșu viața mai simplă, inclusiv garantându-le condiții de trai mult mai bune”, susșine Nicolae Savilencu, primarul satului Roșu.

La rândul său, ambasadoarea Germaniei în Republica Moldova, Angela Ganninger, a declarat că proiectul respectiv are misiunea să îmbunătățească condițiile de viață ale oamenilor și a mulțumit partenerilor de implementare, locali, naționali și internaționali.

„Infrastructura de aprovizionare cu apă și canalizare generează cheltuieli, însă un serviciu sustenabil și fiabil, care protejează mediul și resursele naturale are nevoie de cooperare, nu poate fi realizat fără bani și fără implicarea tuturor și în primul rând al comunității locale”, a declarat Angela Ganninger.

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a declarat că proiectul respectiv „este unul care ține de acces la civilizație”.

„Este vorba de accesul la apă potabilă și la un sistem de canalizare. La acest succes au contribuit mai multe părți. Iar, buna implementare a proiectului, demonstrează încă o dată în plus, că succesul se obține doar pentru o bună colaborare. Acest proiect a fost făcut doar și pentru cetățenii din Roșu, iar Dvs nu trebuie să uitați cu suportul cui a fost posibilă implementarea acestuia, Guvernele Germaniei, României și GIZ Moldova”, a declarat Ioniță.

Directoarea Agenției de Dezvoltare Regională Sud, Maria Culeșov, a ținut să mulțumească Guvernelor Germaniei și al României pentr suportul financiar și și-a exprimat speranța de a colabora cu acești parteneri și mai departe.

Lucrările de construcție a sistemului de canalizare au durat din februarie 2016 până în mai 2019, acestea au fost realizate în cadrul proiectului „Modernizarea serviciilor publice de aprovizionare cu apă și canalizare (AAC) a localităților din raionul Cahul”, implementat de GIZ Moldova.

Anterior cu suportul Guvernului României, în perioada 2011–2012 a fost construit sistemul de apeduct cu o lungime de 14,3 km în satul Roșu, bugetul alocat în mărime de 500 mii Euro.

Suportul financiar total din partea Guvernului Germaniei pentru serviciile de AAC în satul Roșu a constituit 857,000 Euro. Adițional, pe lângă cele 720 mii Euro, care au fost alocați pentru construcția sistemului de canalizare din satul Roșu, alte 137 mii Euro au fost oferiți pentru diverse măsuri de suport complementar, printre acestea: cooperare inter-municipală, capacitare operatorului de apă și canalizare, delegarea serviciilor și activitățile de informare și sensibilizare din localitate în ceea ce privește valoarea calității apei.

Această activitate a fost implementată în cadrul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”, implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și susținută financiar de Guvernul României și Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ).

Sursa foto: Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here