Vitalie Călugăreanu // Ca musca care bâzâie calul

Autor: , in Actualitate / Editorial / Populare / 19 septembrie, 2019, 13:35

Iertată să-mi fie cacofonia. Am păstrat-o ca element de decor editorial… Cu cât pute mai tare în Chișinău, cu atât e mai lung buletinul de vot. Ziua de azi o demonstrează cu prisosință. Imaculații zilei se jertfesc pentru noi! Sunt gata să se scufunde în rahatul învolburat de la stația de epurare să schimbe filtrele și să scoată dopul ca să ne salveze de duhoare. Aidoma lui Jack (Leonardo DiCaprio) din filmul „Titanic”, care s-a sacrificat, din dragoste, pentru Rose (Kate Winslet).

Atât de mulți „salvatori” nu a mai avut Chișinăul de când mă țin minte. Stau toți, goi pușcă, la marginea rezervoarelor cu rahat și strigă, unul mai tare decât altul, că sunt gata să înoate prin mizerie, din dragoste pentru cetățean, până la fund, doar pentru ca noi, deținătorii de voturi, să fim fericiți. Își fac vânt, se laudă că metoda lor de a scoate dopul de la bazinul cu rahat e cea mai bună, dar nu sar. Stau pe mal, adulmecă mirosul și bâzâie. Asta fac. Bâzâie de-asupra unei bălți cu rahat, cu gândul la treuca de la Primărie.

Nu mai avem nevoie de bondari! Prea ne-au bâzâit în ultimii ani. De miliarde ne-au bâzâit. Pentru că am fost noi proști. Am crezut că musca, dacă bâzâie, poate fi albină. Nu poate! Albinele sunt harnice și se hrănesc din flori, nu din rahat ca muștele.

Moldova seamănă, în aceste zile, cu o baltă – o baltă formată ca urmare a revărsării unui fluviu. Țânțari, gâze, broaște râioase, muște de baltă – toate aceste vietăți exploatează la maximum „insula” umedă. Strigă de le crapă ochii: „Noi suntem din fluviu!” și nici nu simt cât de tare put.

De ceva timp stochez mesajele candidaților la funcția de primar de Chișinău și Bălți. Aceștia sunt cei mai haioși și cei mai vizibili și importanți. Unul, care ieri se declarau fanii lui Lukașenko, azi îi fură sloganul lui Zelenski și se declară „sluga poporului”. Altul, care ieri se declara apolitic pe Facebook și își afișa disponibilitatea de a fi primit măcar pe listele unui „partid politic serios”, pentru a candida la funcția de consilier, astăzi este candidat la funcția de primar și scandează pe rețelele de socializare că „partidul acesta” – самая смелая партия! – și că „взятки брать не буду!”… Oamenii aceștia se cred niște dumnezei și nici nu-și dau seama cât de ridicoli arată dintr-o parte: „Chișinăuieni, mă așteptați? Eu vin spre voi!” – parafrazând mesajele încleiate pe garduri de activiștii unei secte care prevestesc întoarcerea lui Hristos. Un altul, abia răsărit din iarbă, se vrea deja susținut de o alianță de partide… Al patrulea, dezvelește cruci la MAI, în prezența a doi mitropoliți, iar un alt „om serios” umblă cu crucea în jurul MAI ca să-l riduculizeze pe cel cu crucea din interior. Chiar și Țîcu, câtâ-i el de Țîcu, vorbește la pereți. Omul a lăsat să se înțeleagă că iese din blocul ACUM, dar numai oleacă… Cică rămâne „deputat independent în cadrul blocului ACUM” – bloc ACUM care îl înaintează nu pe Țîcu, dar pe Năstase la funcția de primar. Fantastic! Acrobat, nu boxer! Un alt salvator vrea să revină la Primărie ca să bage din nou rahatul în saci și să strige în rimă: „Am scos orașul din rahat / Mai candidez pentru-n mandat!”. Și ce dacă în curând toată capitala va fi numai saci cu rahat? Pute? Nu. Gata, înseamnă că-s primar maladeț!

Nu-i poți cere unei muște să facă lucrul unei albine. Aceste insecte sunt prea diferite. Albinele muncesc – umblă din floare în floare și aproape că nu le vezi, nu te deranjează. Muștele însă, sunt enervante. Bâzâie întruna, zboară de pe o balegă pe alta apoi îți aterizează direct pe frunte… Fuuu! Ori se cuibăresc undeva la umbră și stau așa până la prima adiere de rahat.

Spre laudă deşartă / Mulţi zic: noi am lucrat, / Când ei lucrează-n faptă, Ca musca la arat. (“Musca”, Al. Donici)


Acest articol este proprietatea Expresiv Media SRL, și este protejat de legislația drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limita a 150 de cuvinte, cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către articolul original.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X