Modificările la Legea Procuraturii, publicate în Monitorul Oficial; Concursul CSP – anulat

Autor: , in Social / 22 septembrie, 2019, 10:25

Modificările la Legea cu privire la Procuratură, cele care se referă la schimbarea modalităţii de selectare a procurorului general, au fost publicate în Monitorul Oficial. Astfel, concursul demarat de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) privind funcția de procuror general devine nul.

„Legea de modificare a Legii procuraturii a fost publicată azi în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Asta înseamnă că de azi legea a intrat în vigoare. Asta înseamnă că de azi concursul inițiat de CSP este stopat”, susține deputatul Blocului ACUM, Sergiu Litvinenco.

„De acum încolo însă începe greul cel mare – ”stabilirea regulilor jocului”, stabilirea componenței comisiei de preselecție, desfășurarea preselecției propriu-zise și identificarea ca urmare a acesteia a cel puțin doi candidați demni de a ocupa funcția de Procuror General al Republicii Moldova”, se mai arată în mesajul deputatului.

Citește și: Modificările Legii cu privire la Procuratură au fost votate în lectură finală

Proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură, propus de Ministerul Justiției, a fost votat luni în două lecturi de către parlamentari. Documentul a fost susținut de deputații din majoritatea parlamentară, în timp ce deputații fracțiunilor PDM și Partidul Șor nu au susținut inițiativa.

Documentul a ajuns să fie votat astăzi în Parlament după mai multe săptămâni de discuții între Blocul „ACUM Platforma DA și PAS”, președintele Igor Dodon și PSRM. Inițial, părțile aveau păreri diferite în ceea ce privește desemnarea procurorului general. Ulterior, Președinția și Guvernul au ajuns la un consens în privința modificărilor la legea Procuraturii, astfel încât viitorul procuror general va fi ales în urma unei proceduri complexe, prin instituirea unui „filtru” la Ministerul Justiției.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X