foto simbol

Deputatul Sergiu Litvinenco propune proiect de modificare a Legii taxei de stat, prin excluderea prevederilor propuse în anul 2010 de către ministrul Justiției de atunci, Alexandru Tănase, și care au favorizat laundromatul rusesc.

„Conform mai multor studii și analize credibile, anume plafonarea în anul 2010 a taxei de stat până la 50 de mii de lei indiferent de valoarea acțiunii (chiar dacă soliciți încasarea unui miliard de euro, taxa de stat e tot 50 de mii de lei) a permis organizaţiilor criminale internaționale de a-și canaliza atenția către Republica Moldova pentru legalizarea, prin intermediul sistemului nostru judecătoresc putred de corupt, a banilor de sorginte criminală în cadrul Laundromatului rusesc. Deși nu cred că crime de o asemenea anvergură se mai pot întâmpla vreodată în Republica Moldova, legislația oricum trebuie ajustată astfel încât să fie repusă pe făgașul normalității”, își motivează Litvinenco inițiativa legislativă.

Legea privind plafonarea taxei de stat pentru cererile de judecată a fost modificată în 2010 la inițiativa ministrului Justiției de atunci, Alexandru Tănase.

Până atunci, legea prevedea perceperea unei taxe de 3% din suma solicitată în procesul de judecată, dar în urma modificărilor s-a stabilit o sumă maximă de 50 de mii de lei.

În urma acestor modificări legislative, prin Republica Moldova a început operațiunea de spălare de bani rusești, estimată de presa rusă între 24 și 46 de miliarde de dolari americani.

Dacă legea veche ar fi rămas în vigoare, laundromatul ar fi fost mult mai dificil de realizat, întrucât statul ar fi trebuit să perceapă taxe în valoare de cel puțin 700 de milioane de dolari de pe urma litigiilor din instanțele din Republica Moldova.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here