foto simbol

Agenţia pentru recuperarea bunurilor infracţionale a CNA şi Procuratura Anticorupţie au aplicat, în această săptămână, sechestru în valoare de 301,6 milioane de lei în cadrul unui dosar în care este instrumentată infracțiunea de spălare de bani în proporții deosebit de mari la privatizarea ÎS „AIR Moldova”.

Potrivit sursei, este vorba despre un şir de tranzacţii fictive, care au condus la privatizarea companiei aeriene.

Astfel, în scopul evitării riscurilor de înstrăinare a patrimoniului companiei, aplicarea sechestrului pe capitalul statutar al întreprinderii în valoare de 301,6 milioane de lei.

CNA amintește că, de la crearea sa, ARBI a efectuat investigaţii financiare paralele în baza delegaţiilor procurorilor pe un şir de dosare penale care au vizat infracţiuni de corupţie, trafic de persoane, circulaţie ilegală de droguri, evaziune fiscală, delapidări de fonduri etc. În perioada de referinţă, ARBI a indisponibilizat bunuri în valoare de cca 1,8 miliarde de lei.

Citește și: (VIDEO) Dezvăluiri despre cum s-au obținut banii pentru privatizarea Air Moldova: 10 milioane, scoase dintr-o companie a lui Shor

De menționat că în luna octombrie 2018, Blue Air s-a asociat cu oamenii de afaceri moldoveni Andrei Ianovici, care controlează Aergrup, și Serghei Melnik, care deține Air Jet, și a preluat Air Moldova, prin intermediul unei firme înființate în luna august 2018.

Zdg.md scria atunci că Civil Aviation Group SRL a fost fondată pe 23 august 2018 de către un grup de investitori între care cota cea mai mare (49%) este deținuta de Blue Air. Baza principală a companiei este Aeroportul Internațional Henri Coandă (OTP), principalul aeroport al Bucureștiului.

Câte 25,5% dintre acțiuni sunt deținute și de două persoane fizice, cetățeni ai Republicii Moldova. Unul dintre aceștia este Serghei Melnik, fost candidat la funcția de guvernator, expert financiar și președinte al unei companii de consultanță din SUA. Iar celălalt asociat este Andrei Ianovici, coproprietar al Companiei aeriene AMS Airlines Air Charter (Georgia).

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here