Sursă foto: radiochisinau.md

Concursul organizat de Parlament pentru ocuparea funcției de director al Consiliului de administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a fost amânat, pe motiv că în adresa Comisiei care organizează concursul au parvenit documente, care afectează criteriile de profesionalism a candidaților care au fost admiși pentru ultima etapă a concursului.

Deputatul Igor Munteanu a cerut membrilor Comisiei amânarea concursului și verificarea unor documente parvenite pe adresa acesteia. Conform deputatului, documentele ar conține informații care afectează integritatea și profesionalismul celor doi candidați selectați pentru ultima etapă a concursului.

„Am identificat niște documente venite pe adresa Comisiei în ultimile zile. Aceste documente indică asupra unor necorespunderi care afectează criteriile de integritate și cele de profesionalism a candidaților care au fost admiși pentru ultima etapă. Lucrurile trebuie verificate, iată de ce solicit amânarea”, a cerut Munteanu.

Cu votul a cinci membri ai Comisiei concursul a fost amânat. Deputatul PDM Sergiu Sârbu a fost împotriva amânării acestui concurs, motivând că argumentele lui Munteanu nu sunt plauzibile.

„Această majoritate parlamentară a discreditat aproape toate concursurile posibile și imposibile. Concursul ANRE practic a fost torpilat, deoarece a fost amânat fără vreun motiv rezonabil. Nu e clar ce materiale suplimentare trebuie examinate. Cred că concursul trebuia desfășurat. Ei au amânat concursul deoarece cel care trebuia să-l câștige nu a trecut de prima etapă”, a declarat Sergiu Sârbu.

Cinci candidați au depus dosarele pentru concurs, iar Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului, care a examinat dosarele depuse pentru concursul public de selectare a candidaților la o funcție de director al ANRE, i-a selectat, acum câteva zile, pe Iacov Timciuc și Lilian Barcaru pentru următoarea etapă a concursului.

Iacov Timciuc a fost ministru al Energeticii între 2001 și 2005 și ministru al Administrației Publice Locale în anul 2009. În perioada 2006-2009 a fost și ambasador în China.

Lilian Barcaru este în prezent șef de secţie în cadrul Departamentului Investiţii şi Calitate al ANRE,

Potrivit Legii cu privire la energetică, Agenţia Națională pentru Reglementare în Energetică este condusă de un Consiliu de administraţie format din 5 directori. Membrii Consiliului de administrație al ANRE sunt numiți prin hotărâre Parlament pentru un mandat de șase ani.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here