Moldovenii sunt dispuși să economisească energia electrică atunci când află că vecinii lor plătesc mai puțin

Autor: , in Social / 24 septembrie, 2019, 14:46

PNUD Moldova și Gas Natural Fenosa Furnizare Energie au realizat un experiment, prin care au transmis mai multor gospodării din Chișinău scrisori precum că, vecinii lor primesc facturi mai mici pentru energia electrică. În rezultat, aceștia au redus din consumul de electricitate.

Campania a fost inspirată din succesul programului Opower din Statele Unite. Astfel, partenerii au elaborat două modele de scrisori, una dintre ele compara consumul de energie a unei gospodării în KWh, în raport cu „gospodăria vecină, eficientă din punct de vedere energetic”, iar cealaltă făcea referință la suma facturii. În așa inițiatorii au vrut să vadă în ce măsură cetățenii încurajează economisirea energiei electrice.

Pentru aceasta, Gas Natural Fenosa Furnizare Energie a identificat aproximativ 127.000 de gospodării care au consumat mai multă electricitate decât media pe țară pentru primele trei luni ale anului 2019. Subiecții experimentului au fost împărțiți aleatoriu în trei grupuri. Două grupuri de câte aproximativ 10.000 de persoane au primit unul din cele două modele de scrisori, iar celorlalte 107.000 gospodării nu le-au fost trimise scrisori.

Drept rezultat, s-a constatat că cei care au primit scrisoarea au redus consumul de electricitate cu aproximativ 2% în luna următoare, comparativ cu cei care nu au primit mesaje. Nu s-au constatat diferențele statistice semnificative între impactul celor două modele de scrisori.

„Din câte cunoaștem, acesta este cel mai mare și robust experiment comportamental pe domeniul responsabilizării consumului din Republica Moldova și din regiune. Rezultatele experimentului sunt pozitive, ceea ce este încurajator. Noi analizăm posibilitatea extinderii acestei inițiative la nivel național, iar în paralel căutăm oportunități adiționale pentru a încuraja consumatorii să economisească energie”, a spus Dumitru Vasilescu, specialist politici la PNUD Moldova.

Experimentul a fost gestionat de Laboratorul pe Inovații al PNUD Moldova, ca parte a strategiei de implicare a sectorului privat în realizarea Agendei 2030 și a celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD), și finanțat de Facilitatea Globală a PNUD pentru Inovații și Gas Natural Fenosa Furnizare Energie.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X