Vitalie Călugăreanu // Noaptea aceasta, vampirii și mafioții au ședință comună

Autor: , in Actualitate / Editorial / Populare / 26 septembrie, 2019, 14:56

Când li se spunea că avionul o să plece fără ei, se prăpădeau de râs și făceau glume prin birouri pe seama oamenilor care protestau în stradă, pe ploaie sau ger, ani de zile, contra abuzurilor regimului pe care ei îl deserveau. Iată că s-a întors roata. Avionul a plecat, iar ei nu au încăput. Tăvălugul însă, în sfârșit, s-a urnit din loc și se cotilește la vale peste ei. Încă nu a prins viteză și mai are în cale niște „bolovani” mari care i-ar putea schimba traiectoria firească.

Mâine este o zi importantă pentru soarta justiției moldovenești și, prin ricoșeu direct, pentru viitorul acestei țări. Mâine, justițiarii au șansa de a-și face curățenie în curte ca gospodarii înaintea Paștelui. Întrebarea e dacă vor reuși oamenii onești rămași în sistem să fie suficient de mulți și puternici încât să împingă „bolovanii” mari din calea tăvălugului schimbării, pentru ca acesta să-și urmeze parcursul firesc?

„Răscoala” din interiorul sistemului este firească – neașteptată pentru mine, care încetasem să mai cred că acolo au mai rămas oameni în măsură să ridice capul chiar și după plecarea lui Plahotniuc. Totuși, eram curios ce o să se întâmple în casta judecătorilor după ultimatumul dat de Maia Sandu la 25 iunie 2019, la ședința CSM. Acțiunile care au urmat sugerau că CSM a înțeles că dacă nu-și va face singur curățenie în grădină, o să vină politicul cu „autospeciala”, numai că vor fi expulzați și ei (membrii) din sistem. Instinctul de autoconservare pare să fi funcționat. Chiar și așa, nu credeam că mișcările aparent îndrăznețe ale CSM sunt sincere. Nici acum nu cred. Dar ceva se întâmplă. Mă chinui de câteva zile să înțeleg ce se întâmplă și cred că abia am „prins firul”. Cineva a simțit că „arde”. Acum chiar arde tare! Cei „păcătoși” din justiție, care au de ce se teme, se saltă disperați în vârfuri în încercarea de a se agăța de una din ultimele pânze de păianjen. Scopul lor nu este doar salvarea propriei libertăți, pentru că ei nu au cum să rămână liberi în afara sistemului în spatele căruia s-au baricadat și au comis abuzuri sub Plahotniuc. Teamă mi-i că ei și acum, când arde tare, îndeplinesc o misiune nocturnă – aceea de a le asigura protecție, un pic mai încolo, celor care vor da cu subsemnatul în cel mai important dosar penal – dosarul vizând uzurparea puterii în stat de către fosta guvernare, în perioada 7-14 iunie 2019.

După trei ridicări de imunitate a deputaților într-o singură săptămână, după ridicarea imunității președintelui CSJ și după adresarea la Curea Constituțională a procurorului general interimar privind interpretarea articolului privind inamovibilitatea foștilor și actualilor judecători ai CC, oamenii fostului regim din justiție, care au „căzut” din avion când au decolat stăpânii, au înțeles că tăvălugul vine! El chiar vine peste ei. Prin urmare, lor nu le rămâne decât să recurgă la ultima pârghie ce le-ar permite să conserveze sistemul cu ei în interior. Lucrurile la Procuratură par să fi început să se miște pe bune. Inclusiv episodul cu curcanii aruncați peste gardul Președinției, la 9 iunie 2019, pare să se transforme într-un dosar penal, darămite uzurparea puterii, unde există decret semnat de dizolvare a Parlamentului legal ales.

Cei care vor să se conserveze în interiorul sistemului judiciar și să țină justiția captivă în continuare invocă azi „o situație excepțională în justiție”. Nu! Este o situație excepțională pentru ei, pentru că la ei arde. Pentru justiție, este o șansă de a se elibera. O situație excepțională în justiție a fost atunci când au fost invalidate alegerile locale noi în Chișinău, recunoscute de o lume întreagă, iar ca argument a fost invocat un live pe Facebook în care oamenii au fost încurajați să iasă la votare, fără să li se ceară să voteze în favoarea sau contra cuiva anume.

În preajma Adunării Generale a Judecătorilor de mâine, justițiarii onești trebuie să-și unească forțele contra celor care vor să-și salveze libertatea sugrumând această țară. Cei care au nesocotit legea, care au participat în „Laundromat”, care au adăpostit, prin tergiversarea proceselor și recalificarea faptelor, hoții în dosarul uriașei fraude bancare, asigurându-le coridor de evadare în ajunul schimbării puterii, trebuie să facă pușcărie, iar justiția trebuie să se elibereze. Să iasă din captivitate.

În orele rămase până la evenimentul de mâine, care va fi urmărit cu sufletul la gură de o țară întreagă, dar și de prietenii externi ai Republicii Moldova, acolo, în întuneric, se va da o luptă pe viață și pe moarte. Urmează o noapte în care vampirii sistemului judiciar și mafia vor face ședință comună, vor da telefoane – multe telefoane în încercarea de a aranja schemele pentru ziua de mâine. Știu că există judecători sinceri, curați, dar derutați în legătură cu Adunarea Generală de mâine. Analizați! Tăvălugul a pornit. Și el nu se va opri decât „în vale”, indiferent dacă se va mai clătina pe ici-colo „strivind”, sub greutatea sa, ba un vampir, ba un mafiot.


Acest articol este proprietatea Expresiv Media SRL, și este protejat de legislația drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limita a 150 de cuvinte, cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către articolul original.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X