Sursa foto: Moldova.org

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins recursul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) împotriva hotărârii Curții de Apel Chișinău din 20 septembrie, prin care a fost obligat să convoace Adunarea generală extraordinară a judecătorilor.

CSJ susține că actul administrativ defavorabil emis de CSM prin respingerea hotărârii Curții de Apel Chișinău denotă caracterul incert al acestuia și este unul neîntemeiat.

Astfel, CSJ a ajuns la concluzia de a respinge recursul depus de CSM, iar decizia este irevocabilă.

De menționat că, la ședința din 19 septembrie, CSM a amânat examinarea demersului a 87 de judecători cu privire la convocarea Adunării Generale a Judecătorilor. Membrii Consiliului au dispus ca inspecția judiciară să verifice în ce condiții au fost colectate semnăturile de la magistrați, mai exact dacă aceștia au știut pentru ce semnează.

Citește și: (VIDEO) Maia Sandu, în pragul Adunării Judecătorilor: „Nu ne credeți naivi. Vineri întreaga țară va fi cu ochii pe voi”

Între timp, pe 20 septembrie, Curtea de Apel Chișinău a obligat CSM să convoace Adunarea Generale a Judecătorilor, la inițiativa a cel puțin 50 de judecători, după ce în instanță s-a adresat un grup de judecători în exercițiu.

Marți, 24 septembrie, demersul celor 87 de judecători a fost respins de CSM, iar în aceeași zi trei magistrate de la Curtea de Apel Chișinău au adoptat o încheiere prin care au pus în aplicare decizia din 20 septembrie, pe motiv că CSM, în ședința plenului din 24 septembrie, nu a convocat Adunarea, deși era obligat de Curtea de Apel Chișinău.

Citește și: (VIDEO) CSM s-a pronunțat cu privire la Adunarea Generală a Judecătorilor planificată pentru vineri

Miercuri, 25 septembrie, CSM a depus recurs împotriva deciziei din 20 septembrie a Curții de Apel Chișinău, prin care instanța a satisfăcut solicitarea a 87 de judecători privind obligarea CSM-ului de a organiza Adunarea generală extraordinară a judecătorilor.

Joi, 26 septembrie, CSM a anunțat că va contesta încheierea de marți, 24 septembrie, a celor trei magistrate.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here