Sursa foto: Captură privesc.eu

Adunarea Generală a Judecătorilor se întrunește în ședință extraordinară, la sediul Casei Sindicatelor.

Pe ordinea de zi a Adunării sunt două subiecte, cerute printr-o scrisoare semnată de 87 de judecători. Este vorba de resetarea și reconfigurarea organului de autoadministrare al autorității judecătorești și ridicarea mandatelor membrilor permanenți și membrilor supleanți ai CSM, aleși din rândul judecătorilor.

La ședința din 19 septembrie, CSM a amânat examinarea demersului a 87 de judecători cu privire la convocarea Adunării Generale a Judecătorilor. Membrii Consiliului au dispus ca inspecția judiciară să verifice în ce condiții au fost colectate semnăturile de la magistrați, mai exact dacă aceștia au știut pentru ce semnează.

Între timp, pe 20 septembrie, Curtea de Apel Chișinău a obligat CSM să convoace Adunarea Generale a Judecătorilor, la inițiativa a cel puțin 50 de judecători, după ce în instanță s-a adresat un grup de judecători în exercițiu.

Citește și: (VIDEO) Maia Sandu, în pragul Adunării Judecătorilor: „Nu ne credeți naivi. Vineri întreaga țară va fi cu ochii pe voi”

Marți, 24 septembrie, demersul celor 87 de judecători a fost respins de CSM, iar în aceeași zi trei magistrate de la Curtea de Apel Chișinău au adoptat o încheiere prin care au pus în aplicare decizia din 20 septembrie, pe motiv că CSM, în ședința plenului din 24 septembrie, nu a convocat Adunarea, deși era obligat de Curtea de Apel Chișinău.

Miercuri, 25 septembrie, CSM a depus recurs împotriva deciziei din 20 septembrie a Curții de Apel Chișinău, prin care instanța a satisfăcut solicitarea a 87 de judecători privind obligarea CSM-ului de a organiza Adunarea generală extraordinară a judecătorilor. Acum, CSM va contesta încheierea de marți, 24 septembrie, a celor trei magistrate.

Citește și: CSJ a respins recursul CSM împotriva hotărârii Curții de Apel; Adunarea Generală a Judecătorilor ar putea avea loc astăzi

Joi, 26 septembrie, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins recursul CSM împotriva hotărârii Curții de Apel Chișinău din 20 septembrie, prin care a fost obligat să convoace Adunarea generală extraordinară a judecătorilor.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here