Anul acesta, peste 21 mii de moldoveni au murit din cauza bolilor cardiovasculare. Ce spune Ministerul Sănătății de Ziua inimii

Autor: , in Social / 29 septembrie, 2019, 12:09

În toată lumea, astăzi este marcată Ziua Mondială a inimii. Potrivit Ministerului Sănătății, în Republica Moldova, bolile cardiovasculare (BCV) se plasează constant pe primul loc printre cauzele de deces și reprezintă circa 58% din totalul deceselor înregistrate la nivel național. Astfel că, pe parcursul anului 2019 au murit 21.603 persoane din cauza bolilor cardiovasculare.

Astăzi, vor fi organizate un șir de activități și evenimente în întreaga lume pentru a spori nivelul de cunoștințe despre prevenirea mortalității premature cauzată de bolile cardiovasculare. Oamenii sunt îndemnați să fie Eroii Inimii, făcând o promisiune din inimă celor care-i iubesc și de care le pasă: o promisiune de a mânca mai sănătos, de a deveni mai activ, de a renunța la fumat.

În Republica Moldova, bolile cardiovasculare (BCV) se plasează constant pe primul loc printre cauzele de deces și reprezintă circa 58% din totalul deceselor înregistrate la nivel național.

De la începutul anului, în țară, de afecţiuni al aparatului circulator au decedat 21.603 persoane. În structura deceselor cauzate de bolile sistemului cardiovascular (circulator) predomină: cardiopatia ischemică (52,6%, 11.365 persoane), bolile cerebro-vasculare (24,3%, 5.227 persoane), infarctul miocardic acut (8,7%,1.885 persoane), cardiopatia hipertensivă (9,8%, 2.126 persoane).

Bolile cardiovasculare, inclusiv bolile de inimă și accidentul vascular cerebral (AVC), sunt principala cauză a morții din lume, care revendică 17,9 milioane de vieți în fiecare an. Se estimează că până în anul 2030, această cifra va atinge 23 de milioane de vieți curmate.

Aceste boli sunt astăzi cel mai mare și de temut ucigaș din lume. Făcând doar câteva modificări minore în viața noastră, putem reduce riscul de boli cardiovasculare și accident vascular cerebral, precum și îmbunătăți calitatea vieții, astfel promovând un bun exemplu pentru generațiile viitoare.

Ziua Mondială a Inimii întruchipează o campanie globală în care cardiologii, chirurgii cardiovasculari, medicii de familie, pacienții și familiile lor, instituțiile de învățământ, precum și întreaga societate pot lua parte la organizarea activităților, care vizează promovarea unei sănătăți cardiovasculare mai bune. Scopul acestui eveniment este de a asigura echitatea sănătății inimii pentru toți, să creăm o comunitate globală de Eroi ai Inimii – oameni din toate domeniile, care acționează acum pentru a trăi mai mult, mai bine, mai sănătos pentru inima sa.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X