Maia Sandu, la Bruxelles: UE ar putea acorda două tranșe din asistența macrofinanciară până la sfârșitul anului

Autor: , in Actualitate / Politic / 30 septembrie, 2019, 17:59

Republica Moldova ar putea primi până la finele anului curent două tranșe din asistența macrofinanciară în valoare de 100 de milioane de euro. Banii vor fi oferiți dacă Guvernul de la Chișinău va reuși să îndeplinească condițiile impuse de Uniunea Europeană, susține prim-ministra Maia Sandu care a avut o întrevedere cu Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini.

„Din păcate, guvernarea precedentă nu doar că nu a avansat suficient de repede în îndeplinirea angajamentelor pe care Republica Moldova și le-a asumat atunci când a semnat Acordul de Asociere, dar chiar a și creat impedimente. În primele 100 de zile, actualul Guvern a reușit însă să facă aceste lucruri. Sunt reforme complicate, dar sunt lucruri pe care cetățenii Republicii Moldova le așteaptă. (…) E îmbucurător faptul că putem obține cele două tranșe din asistența macrofinanciară până la sfârșitul anului, în situația în care vom reuși să îndeplinim toate condițiile. Intenția noastră este să îndeplinim toate angajamentele”, a declarat prim-ministra Maia Sandu.

Șefa Executivului și-a exprimat dorința de a aduce colaborarea dintre UE și Republica Moldova la un nou nivel, atât în domeniul politic, cât și cel al securității și al dezvoltării economice.

După întâlnire, Mogherini a subliniat că UE este gata să sprijine agenda de reforme ambițioase a Guvernului și și-a exprimat speranța că banii din asistența macrofinanciară vor ajunge cât mai curând la Chișinău.

„În aceste trei luni ați pornit pe carea reformelor în beneficiul cetățenilor cu multă hotărâre. E o cale esențială și pentru parteneriatul nostru, astfel încât să avem cu toții de câștigat în baza Acordului de Asociere. Trebuie să ne asigurăm că parteneriatul nostru evoluează în timp. Am convenit să actualizăm agenda de asociere și să stabilim priorități noi pe baza cărora să evolueze Acordul de Asociere și Acordul de Liber Schimb în următorii ani. La fel ca și în trecut, sprijinul nostru va fi condiționat de progresul reformelor, însă, la fel ca în trecut vă vom sprijini și vă vom fi alături și cu sfaturi, poate chiar mai mult”, a spus oficialul european.

„Suntem gata să creștem sprijinul financiar și sprijinul pe parte de consultare pentru a sprijini agenda de reforme ambițioase a Guvernului. Sperăm să putem elibera prima tranșă de asistență macrofinanciară curând. Cred că este clar că acesta este un semn de apreciere față de reformele pe care deja le-ați făcut”, a mai spus Federica Mogherini.

Oficialii au convenit să continue dialogul și peste câteva zile, când Federica Mogherini va întreprinde o vizită la Chișinău.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X