(VIDEO) Alexandru Slusari: În 3 săptămâni, de la băncile despre care se spunea că mor au fost acordate credite de 25,5 miliarde de lei

Autor: , in Actualitate / Social / 30 septembrie, 2019, 16:29

De la 7 noiembrie 2014, când s-a luat decizia de acordare a garanțiilor de stat pentru Banca de Economii, Unibank și Banca Socială, și până pe 27 noiembrie, când a fost instituită administrare specială asupra Băncii de Economii, din cele trei bănci au fost acordate persoanelor juridice credite în sumă de 25,5 miliarde lei. Dezvăluiri în acest sens au fost făcute de președintele Comisiei parlamentare de anchetă privind elucidarea circumstanțelor devalizării sistemului bancar, Alexandru Slusari.

Președintele Comisiei susține că a primit informații suplimentare de la Banca Națională a Moldovei (BNM), care arată că fostul guvernator, Dorin Drăguțanu, este cel care a insistat asupra acordării garanțiilor de stat pe motiv că „băncile mor și totul se pierde”.

„La 7 noiembrie 2014 a fost luată decizia privind acordarea garanțiilor de stat în valoare de 9,5 miliarde lei. Atunci, BNM a venit cu lacrimi spunând că totul se pierde, băncile mor. Drăguțanu nu a spus niciun cuvânt despre controlul asupra celor trei bănci, care este situația la zi, dacă trebuie de introdus administrare specială. El spunea că totul e pierdut la aceste trei bănci, dacă nu se acordă garanțiile de stat”, a declarat Slusari.

Conform acestuia, în următoarele 3 săptămâni de la acordarea garanțiilor de stat cele trei bănci au acordat credite pentru persoane juridice în valoare de spre 25,5 miliarde lei.

„În 3 săptămâni, după ce a fost luată decizia că aceste trei bănci se află în stare gravă și nu au lichidități, Banca de Economii, Unibank și Banca Socială au acordat credite doar pentru persoane juridice în valoare de peste 25,5 miliarde lei. Mai mult și persoane fizice. Sunt câteva sute de milioane. În comparație cu banii dați persoanelor juridice e fleac”, susține președintele Comisiei.

Slusari face referire la prezumția de nevinovăție, însă, declară că pentru el este clar că „persoanele care au admis asta sunt niște criminali. Primul criminal este Dorin Drăguțanu, deoarece BNM, conform procedurilor de transfer, mai ales transferuri care se fac cu creditarea, zilnic primește informații despre câți bani ies din fiecare bancă și BNM după 7 noiembrie a avut posibilitatea să verifice ce s-a întâmplat în fiecare bancă”.

„Acordarea creditelor într-o veselie s-a produs sub nasul lui Drăguțanu, care în mod normal, zilnic, trebuia să verifice ce se întâmplă și primul să bată alarma și să spună că trebuie de introdus administrare specială”, a mai spus președintele Comisiei parlamentare de anchetă privind elucidarea circumstanțelor devalizării sistemului bancar, Alexandru Slusari.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X